Представник Вищої прокуратури Сербії Тетяна Секулич повідомила впливовій сербській газеті Politika, що прокуратура порушила 45 кримінальних справ проти найманців, які брали участь у воєнних конфліктах за кордоном, у тому числі й у зоні АТО на Донбасі, а також у Сирії. 
А торік, за її словами, було пред’явлено обвинувачення 24 громадянам Сербії за статтею 386a Кримінального кодексу Сербії, що передбачає покарання для осіб, які беруть участь у війні або збройному конфлікті в іноземній державі.
Видання нагадує, що в жовтні 2014 року парламент Сербії прийняв поправки до Кримінального кодексу, які передбачають тюремне ув’язнення на строк до десяти років для всіх, хто бере участь у воєнному конфлікті за кордоном або організує і вербує громадян Сербії для участі в незаконних військових формуваннях — таких, як проросійські сепаратисти на Донбасі й «Ісламська держава» у Сирії.
Politika зазначає, що зараз в Україні та Сирії залишаються кілька десятків сербів. Але глава Служби безпеки України Василь Грицак 11 жовтня заявив, що тільки на території, підконтрольній так званій «ЛНР», від початку конфлікту на Донбасі воювали понад 300 громадян Сербії.
Новина про порушення кримінальних справ пролунала на тлі дипломатичної напруги між Сербією і Україною, що виникла після заяви посла України в цій країні Олександра Александровича про дестабілізуючу роль Росії у Європі й безкарність сербських найманців на Донбасі. Наприкінці тижня сторони відкликали своїх послів для консультацій.