Максим Бурбак, фракція «Народний фронт»:
— Днями відбувся з’їзд політичної партії «Народний фронт». На ньому «Народний фронт» визначився з головними напрямками своєї діяльності на майбутнє. Ми робитимемо все для відсічі російської збройної агресії та для подальшого зміцнення оборонного сектору. Повернення Криму та Донбасу повинно відбутися лише у жорсткій відповідності до національних інтересів. Продовжуємо працювати над зміцненням енергетичної безпеки країни та зростанням економіки. Ми вважаємо, що Україна має звернутися до Європейського Союзу, щоб отримати перелік критеріїв та умов для набуття статусу члена ЄС. Необхідно поновити переговори про отримання плану дій щодо членства України в Альянсі. Найкраща гарантія безпеки — це членство України в НАТО. Ще одне важливе завдання — Конституційні зміни для чіткішого розподілу повноважень та встановлення балансу відповідальності між гілками влади в умовах парламентсько-президентської республіки.

Олег Кулініч, група «Партія «Відродження»:
— Минулого вівторка ми порушили надзвичайно важливу проблему, яка існує в нашій державі — рейдерство. Тиждень тому понад сто озброєних осіб на Полтавщині намагалися захопити агрофірму «Оржицька». Якби не люди, які вийшли на захист підприємства, оперативні дії правоохоронних органів, Нацполіції та прокуратури Полтавської області, які спрацювали на відмінно, ми б втратили це підприємство. А це 350 робочих місць. Це робота, зарплата — все те, за рахунок чого живе село. Минулої п’ятниці, під час години запитань до уряду, я поставив запитання міністру юстиції: як міг нотаріус провести реєстраційні дії за цим підприємством, якщо була судова заборона? Міністр запевнив, що справа перебуває на контролі правоохоронних органів, і буде проведено моніторинг реєстраційних дій цього нотаріуса, і винні понесуть покарання... після мого виступу я отримав надзвичайно багато звернень від громадян. Усі вони стосуються незаконних дій саме цього нотаріуса. З’ясовується, він не вперше бере участь у сумнівних оборудках. Тому у мене запитання: чому цей нотаріус досі працює, має доступ до реєстру? Наша група звертається до міністра внутрішніх справ, до глави ГПУ — нам треба довести цю справу до логічного завершення! Винні мають понести суворе покарання!

Олег Березюк, фракція «Самопоміч»:
— Цього тижня ми можемо ухвалити закон про реінтеграцію Донбасу, як його називає Президент, або закон про реальність. Дуже важливо, щоб ми прийняли закон, який говорить: агресор — Російська Федерація, окупував частину української території, і вказали конкретну дату. Це допоможе тим, хто залишився на окупованих територіях і буде захищений міжнародним правом. Це допоможе нашим хлопцям, захопленим у полон, які стануть де-юре військовополоненими. Це допоможе Україні, яка скаже світові, що у центрі Європи триває жорстока і кровопролитна війна між східною деспотією та західною демократією. І Україна є першим редутом цієї західної демократії.

Олег Ляшко, фракція Радикальної партії:
— Стверджую, що Петро Порошенко обіймає посаду Президента, однак не виконує повноваження, які на нього покладені Конституцією України. Півроку Нацбанк без керівника. Президент не вносить до парламенту подання на нового голову НБУ. У нас зростають ціни, інфляція, економічна ситуація абсолютно не сприятлива для національного виробника. Крім того, відповідно до закону про ЦВК, термін повноважень її членів — сім років. 13 із 15 членів комісії вже вичерпали цей термін. Я вимушений був звернутися до Вищого адмінсуду, щоб змусити Президента виконати свої конституційні повноваження і внести до парламенту подання на призначення членів ЦВК. Рішення суду було на нашу користь. Після цього Президент вніс подання. Але 8 з 15 кандидатур, запропоновані П. Порошенком, представляли БПП...

Євген Рибчинський, група «Воля народу»:
— Минув рік відтоді, як в парламент внесено проект змін до закону про працю щодо неробочих днів. Він стосується святкування поряд із 7 січням також і 25 грудня. Зауважу, що лише три з 15 християнських церков відзначають Різдво 7 січня. Решта 12, зокрема, Константинопольська, Єрусалимська, Польська, Чеська, Болгарська — всі інші відзначають 25 грудня. Ще в 1923 році всеправославний собор у Константинополі вирішив, що християни світу відзначатимуть Різдво згідно з Григоріанським календарем. І лише країни, які перебували під значним впливом Радянського Союзу, не погодилися тоді виконувати рішення собору. Правонаступник СРСР Росія окупувала наші території. Ця країна ніколи не сприймала незалежне прагнення України, одним з яких є навернення до загально-християнських цінностей, на яких побудована Європейська цивілізація. Різдво 25 грудня в Україні святкують 11 тисяч християнських громад. Святкування цього дня сприятиме порозумінню між численними християнськими громадами України.

Артур Герасимов, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Минулої п’ятниці наша партія провела форум голів об’єднаних територіальних громад — переможців виборів. Протягом останніх років обрано 427 очільників новостворених громад, із яких 261 — це підтримувані нашою партією кандидати. Парламент цього скликання вже ввійде в історію, як такий, що розпочав найбільш рішучі зміни та реформи. Одна з найголовніших — це боротьба з корупцією. Наша фракція обурена заявою про звинувачення Генпрокурора в зв’язку з поверненням коштів, награбованих попередньою владою. Складається враження, що через безглузді звинувачення ці гроші хочуть повернути тим, хто їх вкрав. Одним з невідкладних завдань парламенту є обрання незалежного аудитора НАБУ найближчим часом. Цього ж тижня пріоритетним є ухвалення державного бюджету на 2018 рік.

Юлія Тимошенко, фракція «Батьківщина»:
— Мені приємно було послухати звіт фракції партії Президента. Але в середу наша партія планувала провести свій з’їзд в Українському домі. Ми заздалегідь заплатили за оренду, але в понеділок майже вночі глава держави дав команду вигнати нас з приміщення, мотивуючи це тим, що існують більш важливі заходи. Це повернення до всіх традицій Януковича. Нині викидають фермерів з їх земель, людей з квартир, за які вони не можуть заплатити... Цього тижня ми будемо приймати четвертий бюджет. Кошторис, який хочуть знову проштовхнути, є остаточним прямим вистрілом, який вбиває нашу країну: вдвічі нижчі у валютному вимірі ВВП та доходи громадян. Куди ми рухаємося? Міжнародна асоціація бухгалтерів включила Україну до трійки країн із найбільшим рівнем тіньової економіки. Половина ВВП в тіні. Треба визнати, що ми в трагічному становищі, і шукати шляхи виходу.

Юрій Бойко, фракція «Опозиційний блок»:
— Вимагаємо скасувати псевдо-медичну реформу. Газети рясніють заголовками з 90-х — вбивства, грабежі та насильство захопило вулиці. Людям страшно виходити з дому. Вимагаємо негайно заслухати звіт силовиків і провести спеціальне засідання парламенту щодо криміногенної ситуації в країні. Влада користується тим, що вона нікому не підконтрольна. Вимагаємо передати опозиції функції контролю. Призначити Омбудсмена, керівника Рахункової палати, з представників опозиції необхідно вибрати очільника Регламентного та Бюджетного комітетів і проголосувати закон про опозицію. У нас є чіткий план і законопроекти за кожним його пунктом. Ми знаємо, що робити. Влада має діяти на благо громадян або скласти свої повноваження й оголосити дострокові вибори.