Третій комітет Генеральної Асамблеї ООН у вівторок у Нью-Йорку затвердив оновлений проект резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і м. Севастополь (Україна)», співавторами якого стали 42 країни.  Як повідомляє Українська місія в ООН, за документ проголосувала 71 країна-член ООН, 25 — проти і 77 — утрималися. Президент України Петро Порошенко назвав це рішення «потужним сигналом російській окупаційній владі щодо міжнародної єдності й солідарності в питанні деокупації Криму».


Заступник міністра закордонних справ Сергій Кислиця у Твіттері написав, що проти резолюції голосувала «вся російська рать», зокрема — Вірменія, Білорусь, Північна Корея, Росія та Сербія.


«Наступним кроком стане розгляд проекту резолюції на пленарному засіданні ГА ООН у другій половині грудня 2017 року і головне — примушення РФ до її повного виконання», — заявили у нашому МЗС. Як показує досвід, голосування у профільному комітеті –— це майбутня модель голосування на засіданні Генасамблеї ООН.


У міністерстві пояснили, що внесення нового документа на розгляд ГА ООН зумовлене фактом, що Москва не виконала жодного положення попередньої резолюції, лише нарощуючи репресії на півострові.


В оновленій резолюції є вимога до РФ щодо виконання тимчасових заходів наказу Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу і забезпечення навчання українською і кримськотатарською мовами. Документ також засуджує ретроактивне застосування Росією власних законів на окупованій території та примусове переведення громадян України в російське громадянство. Окрім того, резолюція підтверджує, що між Україною і Росією існує міжнародний збройний конфлікт.