Національний банк розширює можливості бізнесу з репатріації дивідендів за кордон в іноземній валюті. Про це йдеться в повідомленні НБУ.
Відтепер українські компанії зможуть платити іноземним інвесторам дивіденди, нараховані не тільки за 2014—2016 роки, як було досі, а й за період до 2013 року включно. Щомісячний ліміт на такі операції становитиме не більш як 2 млн доларів на одну юридичну особу (емітента, депозитарну установу або іноземного інвестора). Водночас репатріація дивідендів, нарахованих за 2014—2016 роки, відбуватиметься, як і раніше, в рамках щомісячного ліміту на рівні 5 млн доларів на одну юридичну особу, інформує Нацбанк.
«Також резиденти-позичальники, які перебувають у процесі ліквідації, зможуть достроково погасити зовнішні запозичення від нерезидента-кредитора (за кредитним договором / договором позики відповідно до порядку (черговості) задоволення вимог кредиторів, визначених законодавством України)», — вказано у повідомленні.
У Нацбанку сподіваються у такий спосіб підвищити інвестиційну привабливість України. Водночас там запевнили, що ці кроки не призведуть до значного зростання попиту на іноземну валюту.