Шепетівка разом із Смілою, Славутичем та Коцюбинським опинилася серед міст, де зірвано початок опалювального сезону. Як заявив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко під час Форуму місцевого самоврядування в Асоціації міст України, факти про неналежне виконання повноважень посадовими особами, що призвели до такої ситуації, буде передано до Генеральної прокуратури.
Ми вже розповідали, що в Шепетівці опалювальний сезон зірвано через давній борг підприємства ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» перед НАК «Нафтогаз України». Хоча рівень розрахунку населення за послуги теплопостачання становить 120 відсотків.
Спроби влади вирішити проблемну ситуацію поки що не дали жодних результатів. Ще на початку місяця комісія з питань надзвичайних ситуацій при Хмельницькій ОДА рекомендувала керівництву ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» домогтися отримання лімітів на відпуск природного газу в НАК «Нафтогаз». Територіальне відділенню Антимонопольного комітету одразу почало перевірку щодо зриву опалювального сезону.
Водночас на позачерговій сесії Шепетівської міської ради було прийнято рішення про відмову від договору концесії з ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» та повернення майна в комунальну власність. Однак, за повідомленням міськради, керівник підприємства Олександр Пустовойт категорично відмовився отримувати рішення сесії. Натомість ще раніше товариство подало судовий позов до виконавчого комітету Шепетівської міської ради про скасування рішення виконкому про початок опалювального сезону, відповідно до якого «Шепетівка Енергоінвест» мала подати тепло до лікарняних, дошкільних, шкільних, позашкільних закладів, закладів культури та адміністративних будівель міста ще місяць тому.
Та доки постачальники тепла вели переговори із НАК «Нафтогаз України» про отримання лімітів на газ та обіцяли, що найближчим часом візьмуть кредит для погашення богів, жителі міста вдалися до протестних акцій. Двічі вони перекривали рух на відрізку дороги державного значення Городище—Рівне—Старокостянтинів. Разом із дорослими протестувати вийшли й діти, котрі не відвідують школу через холоднечу.
Оскільки і це не зрушило справу з місця, жителі міста прийшли до ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» з категоричною вимогою подати тепло в їхні оселі та установи. Налаштовані категорично, вони вимагали, щоб теплопостачальники зірвали пломби із газогону і запустили центральну котельню. Щоб ще більше не загострювати ситуацію, працівники підприємства зірвали пломбу, встановлену газопостачальним підприємством, та відкрили кран подачі газу.
Однак у ПАТ «Шепетівка Газ» не виключають: якщо борг не буде погашено, на трубі, що веде до центральної котельні, поставлять заглушку, а постачання перекриють в іншому місці. Наголошують: вони не розпоряджаються газом, а є лише транспортною компанією. Остаточно розв’язати проблему і виділити ліміти палива для міста може лише НАК «Нафтогаз». Але самовільне зривання пломб теплопостачальниками розцінюють не інакше, як злочин.
Міський голова Шепетівки Михайло Полодюк разом із народним депутатом Андрієм Іллєнком провели брифінг у Верховній Раді, повідомивши, що Шепетівці загрожує техногенна катастрофа. Михайло Полодюк вважає, що бездіяльність державних органів влади, прокуратури і НАК «Нафтогаз України» призвела до нарощування боргів, які вже сягнули 60 мільйонів гривень. Водночас «Нафтогаз» пропонує перекласти борговий тягар приватного теплопостачального підприємства на міський бюджет.
Проблема теплопостачання в Шепетівці залишається нерозв’язаною, а тим часом синоптики обіцяють уже найближчими днями зниження температури до мінусових позначок. Соціальне напруження в місті зростає.