15 листопада 2017 року на Волині в рамках "Тижнів Німеччини в Україні" відбувся Міжнародний форум "Зелена економіка: інноваційний шлях розвитку регіону". Організаторами заходу стала Волинська обласна державна адміністрація за підтримки Програми сприяння зеленій модернізації української економіки, що фінансується урядом Німеччини та виконується Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

 

На знімках:

 

з доповіддю
"Зелена економіка як світова тенденція"
виступає доктор Анзельм Маттес
(DIW Econ, Німеччина);

 

в залі, де проходив форум,
не було байдужих людей.

 

-- Той, хто використовує старі технології і старі принципи споживання енергоносіїв, залишиться за бортом економіки світу. Гарантую, що всі нові пропозиції матимуть максимальну підтримку влади. Волинь сьогодні відкриває двері для зеленої економіки, -- сказав, вітаючи учасників форуму, голова Волинської ОДА Володимир Гунчик

 

На заході відбувся конструктивний діалог між владою та бізнесом. Його учасники мали змогу обмінятися досвідом і провести презентацію кращих практик щодо "озеленення" економіки та виробництва задля ефективнішого використання природних ресурсів та енергії, уникнення забруднення довкілля підприємствами та підвищення їхньої конкурентоспроможності на світовому ринку.

 

Своїми міркуваннями щодо порушеної проблематики учасники форуму поділилися під час дискусії на тему: "Ринок зелених послуг в Україні. Можливості та виклики для зелених рішень".

 

Для Волині, зокрема, одним із шляхів розв'язання цих проблем є розвиток фермерських господарств на основі виробництва органічної продукції, використання озерного мулу (сапропелю) для підвищення родючості ґрунтів, боротьба із пожежами на торфовищах, здійснення біомеліорації (очищення водойм від надмірного заростання) за допомогою рослиноїдних видів риб і, звичайно ж, ефективне споживання енергоресурсів. До речі, за останні три роки область скоротила використання природного газу на 34 відсотки.

 

Захід відбувся за участю представників дипломатичних місій Федеративної Республіки Німеччина та Республіки Польща в Україні, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, регіональних органів влади, наукових кіл, компаній та організацій, зокрема провайдерів "зелених" послуг в регіоні, а також європейських бізнесових та торгових партнерів регіону.

 

Форум відвідало приблизно 100 фахівців із підприємств та організацій України, Волинської області та країн -- членів ЄС.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото автора.

 

Волинська область.

 

Голос України