На засіданні Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі у середу українська сторона закликала негайно розблокувати процес звільнення заручників, який уже 14 місяців не можна зрушити з мертвої точки. Про це за підсумками зустрічі повідомила Перший заступник Голови Верховної Ради України, наш представник у гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.
«Ми готові передати всіх, кого дозволяє українське законодавство, щоб забрати підтверджених українців. Але ми не підемо на шантаж і не можемо відпустити на волю тих, хто ніяк не підпадає під дію Мінських угод, наприклад, «беркутівців», яких підозрюють у вбивстві Героїв Небесної Сотні», — написала вона на своїй сторінці у Фейсбуці.
Ввечері того самого дня російський президент Володимир Путін телефоном обговорив з ватажками підтримуваних Росією терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР» ініціативу свого кума Віктора Медведчука щодо обміну полоненими. Про це повідомив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.
«Після звернення Віктора Медведчука і з урахуванням підтримки цієї ініціативи патріархом Московським і всієї Русі Кирилом Володимир Путін ввечері переговорив телефоном з керівниками «ДНР» і «ЛНР» Захарченком і Плотницьким... Путін повідомив співрозмовникам, що він підтримав пропозицію Медведчука щодо масштабного обміну утримуваними по обидва боки особами», — сказав Пєсков, передають «РИА Новости».
Як повідомлялося раніше, Медведчук на зустрічі з Путіним і патріархом Кирилом доніс до їхнього відома, що Україна готова звільнити 306 осіб у рамках обміну заручниками, очікуючи при цьому від терористів видачі понад 70 осіб до нового року.
Нагадаємо, у вересні наші представники в ТКГ заявили про готовність обміняти 88 українських заручників на 313 затриманих і засуджених на підконтрольній Києву території бойовиків.
Своєю чергою СБУ відреагувала на ініціативи Москви, заявивши, що вітає будь-які кроки російської влади щодо розблокування процесу звільнення заручників і вважає, що участь у ньому представників церкви й різних релігійних конфесій «сприятиме якнайшвидшому поверненню додому кожного із заручників». Результатом цих кроків має стати реальне звільнення наших громадян, а не гучна інформаційно-пропагандистська кампанія, зазначили в СБУ.
Протягом усього Мінського процесу питання звільнення заручників було й залишається пріоритетним. Більшість експертів стверджують, що зняття мораторію на обмін залежить винятково від Кремля. А наші військовослужбовці й цивільні, яких бойовики утримують у полоні, стали двічі заручниками — у терористів і як інструмент політичного шантажу Москви. І от сам кремлівський бос, який довго відмежовувався від причетності до керівництва воєнним конфліктом на Донбасі, раптом вирішив вплинути на своїх підопічних в ОРДЛО. Чи не раптом, а заплановано? Адже тему звільнення заручників активно обговорювали спецпредставник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер з радником Путіна й головним кремлівським «смотрящим» по Донбасу Сурковим на вересневій зустрічі в Белграді. Ця тема постійно підтримується на слуху нашими міжнародними партнерами. У будь-якому разі, «телефонна» участь ВВП — не жест доброї волі, а тактичний хід, явний сигнал для дії. От тільки якої?

Ольга ВАУЛІНА.