На території Попаснянського району триває пілотний проект «Відповідальність починається з нас», який розпочався у серпні поточного року. Його суть полягає у визначенні в кожному місті, селищі, селі контактних осіб із числа лідерів місцевої громади, які стануть первинною ланкою у наданні екстреної психосоціальної підтримки постраждалим від насильства.
На самому початку проекту прийнято рішення відійти від посад цих осіб, акцентувавши увагу саме на довірі місцевих жителів тим людям, які мають мотивацію допомагати іншим, незважаючи на професію та сферу основної діяльності. У результаті за підтримки Попаснянської РДА визначено групу із 14 контактних осіб, які представляють різні населені пункти району. Зокрема, до групи увійшли представники сільських рад, вчителі, волонтери та просто небайдужі громадяни. Вони працюватимуть на безоплатній основі. Проект також є актуальним в умовах децентралізації та необхідності максимального донесення соціальних послуг жителям громад.
Для впровадження пілотного проекту Попаснянський район обрано не випадково, адже він розташований поблизу лінії розмежування. За дев’ять місяців 2017 року цей район займає перше місце із 12 територій області за кількістю звернень щодо насильства в сім’ї. Але цей факт також свідчить і про певну злагодженість структур та наявну довіру населення до служб та органів влади. Крім того, на базі районної лікарні створено кабінет невідкладної анонімної медико-психологічної допомоги для жінок, які постраждали від насильства.
У рамках проекту також передбачено проведення щомісячних супервізій та моніторингу впровадження проекту задля можливого розповсюдження в інших районах Луганської області. Партнерами Департаменту є міжнародні організації Medecins du Monde, Фонд народонаселення ООН та Action Against Hunger.

Луганська область.