Комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції планував заслухати на своєму засіданні інформацію про правопорушення в Національному агентстві запобігання корупції (НАЗК), пов’язані з перевіркою е-декларацій. Однак засідання завершилося скандалом.

На комітет прийшла екс-керівник департаменту фінансового контролю та моніторингу способу життя НАЗК Ганна Соломатіна, котра напередодні на прес-конференції заявила про начебто тиск на НАЗК з боку адміністрації Президента і звинуватила главу НАЗК Наталію Корчак у фальсифікації результатів перевірки е-декларацій високопосадовців та депутатів. Вона звернулася із відповідною заявою до НАБУ. Проте більшість депутатів (із фракцій Блоку Петра Порошенка, «Народного фронту», Опоблоку та ДГ «Відродження» і «Воля народу») не проголосували за заслуховування на комітеті співробітників НАЗК.

Голос, схожий на голос Ситника

На засідання комітету прийшли також депутати з правоохоронного комітету. Антон Геращенко (фракція «Народний фронт») продемонстрував запис, на якому голос, начебто схожий на голос директора 
НАБУ Артема Ситника, розповідає декільком невідомим особам (начебто журналістам) деталі кримінальних справ, зокрема про прослуховування дружини заступника військового прокурора Костянтина Кулика, звинуваченого в незаконному збагаченні. Водночас А. Геращенко наголосив, що ці «невідомі особи не мають доступу до державної таємниці». За словами депутата, за це А. Ситник може бути притягнутий до кримінальної відповідальності. А. Геращенко запропонував наступного тижня скликати спільне засідання двох комітетів — антикорупційного та правоохоронного — та запросити на нього керівництво антикорупційних органів — НАБУ, САП і НАЗК та керівників силових структур. Однак ця пропозиція також не знайшла підтримки.
Майже півтори години вирували пристрасті, словесні перепалки, тож не могли розпочати повноцінне засідання комітету. Депутати, Ганна Соломатіна, представники НАБУ роздавали коментарі журналістам у кулуарах. Зрештою, голова комітету закрив засідання й жодного питання не було розглянуто, в тому числі й про антикорупційну експертизу законопроектів.
Голова комітету Єгор Соболєв у коментарі журналістам назвав «саботажем» поведінку колег. 
У свою чергу член антикорупційного комітету від Блоку Петра Порошенка Ігор Артюшенко заявив, що голова комітету зловживає своєю посадою «в інтересах однієї зі сторін конфлікту». «НАБУ вже розпочало перевірку, порушено кримінальні справи, тому ми, як комітет, спочатку мали почути думку правоохоронних органів, а потім говорити про публічні заяви», — сказав І. Артюшенко. На його думку, наступного тижня має відбутися спільне засідання антикорупційного та правоохоронного комітетів, щоб заслухати керівників силових органів, НАЗК і розібратися в конфліктній ситуації.

Це якийсь сюр

Так прокоментував на своїй сторінці у Фейсбуці все, що відбулося, народний депутат України від БПП Мустафа Найєм (саме він був ініціатором проведення прес-конференції Соломатіної, на якій пролунали звинувачення на адресу НАЗК. — Ред.). — Уся країна стоїть на вухах від інформації про зловживання в НАЗК, а антикорупційний комітет вирішив, що це питання не на часі, й оголосив перерву».
Тим часом у НАЗК заперечують спроби тиску з боку представників влади на перевірку е-декларацій і заявили, що планують оскаржити звинувачення в корупції. «Жодного тиску, наскільки я знаю, на членів Національного агентства і на мене особисто не чиниться», — сказав на брифінгу член НАЗК Олександр Серьогін. Член НАЗК Олександр Скопич додав, що «не володіє інформацією про тиск чи намагання когось впливати на рішення НАЗК». Згодом з’явилась інформація, що НАЗК подало в суд на Соломатіну.

Якщо є сліди, то певні особи можуть їх знищити

Своєю чергою Національне антикорупційне бюро України 15 листопада спрямувало до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури клопотання про проведення слідчих дій у рамках розслідування справи про можливе одержання неправомірної вигоди посадовими особами Національного агентства з питань запобігання корупції, повідомили у прес-службі НАБУ.
Керівник другого підрозділу детективів НАБУ Олександр Карєєв у коментарі журналістам не виключив, що посадові особи НАЗК можуть скористатися часом до санкціонування прокуратурою обшуків для знищення доказів. «Інформація саме такого характеру не надходила, але ця інформація очевидна. Якщо є якісь сліди, то певні особи можуть їх знищити», — сказав він. Детектив НАБУ також заявив, що «є інформація, яка підтвердилася під час розслідування» і «це стосується не тільки службових осіб НАЗК». Однак відмовився уточнювати деталі, посилаючись на таємницю слідства.

Юліана ШЕВЧУК.