Якщо ще кілька років тому ми пишалися обсягами зібраних аграріями зернових та технічних культур, то зараз мало не показником ефективності сільгоспвиробництва є мільйони тонн поставлених за межі держави пшениці, кукурудзи, ячменю, сої, ріпаку, а також соняшникової олії.


У цьому контексті, розповідають на міжнародних конгресах вітчизняні чиновники, є чим пишатися. Адже у попередньому сезоні разом із рекордним виробництвом Україна встановила й експортний рекорд — майже 44 мільйони тонн зернових реалізовано за кордон. Це більш як 65% із зібраного торік на вітчизняних полях. Такі цифри свідчать про провідну роль нашої держави у підтриманні світової продовольчої безпеки, переконувала у Швейцарії учасників конференції Global Grain Geneva заступник міністра агрополітики Олена Ковальова.

 

Доярка ПП «Імені Калашника» (Полтавська область) Тетяна Олексишин, голова фермерського господарства «Агро-Троя» (Запорізька область) Віталій Курилюк, головний агроном ТОВ «Терра» (Запорізька область) Алла Величко (на передньому плані) під час урочистостей з нагоди Дня працівників сільського господарства та 100-річчя заснування Міністерства аграрної політики та продовольства України, що відбулися вчора у Києві.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.   

Цікавим є те, що ще на початку тисячоліття Україна експортувала всього-на-всього 4—5 мільйонів тонн зерна на рік. Сьогодні хлібний урожай з вітчизняних полів постачається до понад 90 країн, з яких майже 20 купують по мільйону тонн і більше. Згідно з даними Мінсільгоспу США, в 2016/2017 маркетинговому році в рейтингу найбільших експортерів зернових Україна посіла третє місце за обсягом поставок ячменю, четверте — кукурудзи, шосте — пшениці. Загалом за кількістю проданого за межі держави зерна наша держава стала «срібним призером», пропустивши вперед лише США.


Водночас, нарікають у Мінагрополітики, поточний виробничий потенціал у вітчизняному АПК залишається нереалізованим у повному обсязі. Адже світові демографічні тренди та прогнози розвитку економік інших країн спонукають до нарощування сільгоспвиробництва і наших експортних можливостей. У міністерстві планують, що наступні 10 років Україна буде орієнтована на збільшення виробництва зернових до 77—80 млн тонн із метою забезпечення експорту на рівні 53—55 млн, інформують у прес-службі Мінагрополітики.


Міністерські прогнози вивчала Галина КВІТКА.