У неділю в головному соборі Франції, Нотр-Дам де Парі, відбулася поминальна служба за жертвами Голодомору. Молебень став частиною пам’ятних заходів, що відбулися минулих вихідних у Франції. У суботу загиблих у роки Голодомору вшанували покладанням квітів до Вічного вогню під Тріумфальною аркою у центрі Парижа. Участь у заході взяли віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, президент Світового конгресу українців Євген Чолій, Надзвичайний та Повноважний Посол України у Франції Олег Шамшур і представники української діаспори, які приїхали з усієї Франції.

На знімку: під час вшанування жертв Голодомору в Парижі.

Фото зі сторінки у Фейсбуці І. Климпуш-Цинцадзе.

«Біля Тріумфальної арки в Парижі практично 15 років поспіль у третю неділю листопада українська громада вшановує пам’ять жертв Голодомору», — написала Іванна Климпуш-Цинцадзе на своїй сторінці у Фейсбуці. «І ось що спадає на думку — якщо ви хочете пояснити друзям за кордоном, у чому суть конфлікту на сході, — розкажіть їм про Голодомор. Нехай люди самі зроблять висновки про державу-агресора, де культ Сталіна сьогодні, мабуть, чи не найсильніший за весь час після його смерті. Вірю, що краплина правди здатна пробити гору обману». Віце-прем’єрка порадила французам подивитися документальний фільм їхньої талановитої режисерки Бенедикт Бане. Картину «Голодомор. Забутий геноцид» Бане вирішила зняти після розповіді своїх друзів українців, чиї батьки пережили цю трагедію....
18 листопада жертв геноциду згадували і в Нью-Йорку. «Традиційно наприкінці листопада тисячі небайдужих збираються у Нью-Йорку, в соборі Святого Патріка, щоби вшанувати пам’ять невинно загиблих під час штучно створеного режимом Сталіна у 1932—1933 рр. Голодомору, — розповів на своїй сторінці у Фейсбуці Надзвичайний і Повноважний Посол України в США Валерій Чалий. — Тепер ми знаємо, що саме українці піднялися проти цього злочину на захист своїх сімей і були цілеспрямовано знищені». Валерій Чалий закликав США офіційно визнати Голодомор проти українського народу геноцидом. «Спроба колись вже була. Невдала. Але ми знову підемо в Конгрес США, щоби домогтися правди і справедливості та прийняти наступного року відповідну резолюцію. Сьогодні був важливий день на цьому складному шляху», — написав посол.
Слід зауважити, що напередодні пам’ятних днів Державний департамент США оприлюднив на своєму сайті заяву, в якій засудив спроби заперечити історичний факт Голодомору в Україні. «Цього місяця ми згадуємо і вшановуємо мільйони українців, які загинули від голоду на початку 1930-х років в результаті жорстокої політики радянської епохи часів Сталіна. Варварське захоплення української землі і сільськогосподарських культур, що призвело до Голодомору, стало одним із найжорстокіших діянь ХХ століття і перетворило житницю Європи на територію незмірних людських страждань», — йдеться у заяві.
У документі вказано, що США й нині підтримують Україну, коли вона знову стала об’єктом агресії з боку Росії. «Радянський режим не зміг знищити самобутність і незалежність українського народу. Сполучені Штати стоять разом з народом України і шанують пам’ять про цю трагедію, спричинену радянською владою». «Ми також підтверджуємо нашу прихильність безпечній та процвітаючій Україні, вільній від зовнішньої агресії та окупації і здатній обирати своє майбутнє», — наголошується у заяві Держдепартаменту.