Наприкінці минулого тижня Голова Верховної Ради України Андрій Парубій підписав три знакові для суспільства закони, які стосуються медичної реформи, житлово-комунальних послуг і посилення соціального захисту учасників Революції Гідності. Він повідомив про це під час інтерв’ю парламентському телеканалу «Рада». Глава парламенту також підбив підсумки минулого пленарного тижня.

 

 

Держава вшанувала героїв


Законопроект № 6327 про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення затримувався через внесення постанови про його неприйнятність, поінформував глава парламенту. Відхиливши цю постанову, народні депутати відкрили шлях для підписання медичної реформи. Тепер закон перебуває на підписі в Президента. Реформаторським Андрій Парубій назвав і закон «Про житлово-комунальні послуги» і, водночас, висловив сподівання, що глава держави його підпише також невідкладно. Голова Верховної Ради підкреслив: напередодні річниці Революції Гідності особливо важливим стало ухвалення рішення про внесення змін до закону про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту. Ці нововведення дозволять посилити соціальний захист учасників антитерористичної операції, учасників Революції Гідності та членів сімей загиблих.


«Суть цього законопроекту полягає в тому, щоб усіх учасників Революції Гідності, які загинули чи отримали поранення, прирівняти до статусу учасника бойових дій, — пояснив А. Парубій. — Але між першим і другим читанням до мене звернулися члени родин Героїв Небесної Сотні і запропонували ввести окремий, спеціальний статус для постраждалих учасників Революції Гідності. Із цього приводу виникла юридична дискусія щодо введення нового статусу — це потребувало нового оформлення у законодавстві». На щастя, сказав він, і на рівні комітету, і на рівні уряду, який власне виступив ініціатором законопроекту, знайшли компромісне рішення: виокремили в законі окремий статус постраждалих учасників Революції Гідності і надали такі самі пільги, як учасникам бойових дій. «Так держава вшанувала героїв, які віддали на Майдані своє життя за Україну і наше майбутнє», — наголосив А. Парубій.


Прерогативою є питання безпеки і оборони


Уже другий рік поспіль парламент дотримується бюджетної дисципліни й проходить усі етапи прийняття бюджету, як це передбачено законом, наголосив очільник парламенту. Коментуючи ухвалення проекту Бюджету на 2018 рік у першому читанні, він зазначив, що поки що це лише рекомендації уряду для включення пропозицій законодавчого органу в основний фінансовий документ країни.


Наступного року планують підвищити мінімальну заробітну плату, зарплати вчителям і лікарям, наголосив А. Парубій. Водночас для нього прерогативою номер один є питання безпеки. «Можу сказати з гордістю, що, як і в попередні роки, цього року суттєво збільшено суми на безпеку і оборону», — сказав Голова Верховної Ради. Цьогоріч у бюджеті передбачено майже 164 мільярди гривень видатків на оборонний сектор, що перевищує показник попереднього року на 20 мільярдів гривень, нагадав він.


Глава парламенту зазначив: «Це непросте рішення, тому що для країни в час реформ вкрай важливе забезпечення фінансами кожної з них». Він зауважив, що впровадження освітньої, медичної, пенсійної реформ передбачає збільшення заробітних плат і видатків на ці сфери. Але «паралельно ми повинні пам’ятати і розуміти, що безпека і оборона є прерогативою номер один. «Те, що нам вдалося збалансувати бюджет так, що ми змогли дати на безпеку і оборону на 20 мільярдів більше (для наших хлопців на передовій, на сучасне озброєння для українських солдат, для армії), — я вважаю важливим кроком, — наголосив А. Парубій. — Це спільне досягнення і парламенту, і уряду».


Ухвалено прогресивні закони


Протягом минулого пленарного тижня у Верховній Раді ухвалено багато прогресивних законів, підкреслив її очільник. Зокрема, за сім законів проголосували в цілому, дев’ять законопроектів взято за основу. Поміж них є дуже резонансні. Наприклад, два законопроекти стосуються розвитку місцевого самоврядування. Один — містобудівної діяльності, інший -дозволяє об’єднувати громади навколо великих міст, а це відкриє можливості для десятка нових територіальних громад.


Проголосували парламентарії і за суспільно відомий антирейдерський закон, який запроваджує обов’язкову звуко- аудіо фіксацію під час проведення обшуків. «Фактично, парламент захистив підприємців та середній клас від нечистоплотних правоохоронців, і цей законопроект підтримали в залі понад 300 народних депутатів, — зауважив А. Парубій. — Це загальний успіх і уряду, і парламенту». Він також відзначив і закон про розвиток сільської медицини, який відкриє селянам кращий доступ до медичних послуг.


Коментуючи рішення про визначення 25 грудня вихідним днем, А. Парубій сказав, що законопроект був дискусійним, але з цією ініціативою звернулося багато депутатів. «Її суть полягає в тому, що більшість цивілізованого світу, і поміж них більшість помісних православних церков, відзначають Різдво 25 грудня, — пояснив він. — Ми, шануючи почуття віруючих і східного, і західного обряду, запропонували, щоб вихідними були і 7 січня, і 25 грудня». «Переді мною, як перед Головою Верховною Ради, постало просте питання: яке навантаження на бюджет дасть впровадження ще одного вихідного, і тому я звернувся до депутатів з ініціативою, щоб скасувати вихідний 2 травня і за рахунок того зробити вихідний 25 грудня», — роз’яснив глава парламенту. Окрім того, нагадав він, законотворці також перейменували перше травня за світовим зразком на День праці. «Більше у нас не буде Дня солідарності трудящих, а буде День праці, як у всьому цивілізованому світі», — підкреслив А. Парубій. Він висловив сподівання, що Президент підпише цей закон ще до 25 грудня, і всі, хто святкує Різдво в цей день, матимуть можливість відзначати його вже у вихідний день.


За повідомленнями прес-служби апарату Верховної Ради України.
Фото Андрія СТЕПАНЕНКА.