Приблизно 30 учасників АТО протестували під будівлею Вінницької облдержадміністрації проти зволікання з виділенням їм землі. Чиновники стверджують, що проблема надумана. Чому ж тоді жоден з учасників цієї акції не отримав обіцяну державою ділянку?

 

На знімку:

 

керівник Держгеокадастру у Вінницькій області Юрій Козак
під час спілкування з командиром батареї Ігорем Кардашем
та його дружиною Лесею
особисто пообіцяв їм
сприяти у виділенні землі.

 

Командир батареї 40-го артилерійського полку Ігор Кардаш нині у відпустці. Свій вільний час витратив для участі в акції. Каже, за два роки служби тільки двічі був дома. Два рази дитину бачив. Ділянку йому запропонували на території села Рибчинці Хмільницького району. Та й то не два, як передбачено законом, а один гектар. Але і її отримати не може.

 

-- Земля в оренді у холдингу "Зернопродукт", -- каже чоловік. -- Вони не поспішають її віддавати. Люди кажуть, що й не віддадуть.

 

Керівник Держгеокадастру в області Юрій Козак, присутній на акції, порадив артилеристу шукати наділ в іншому місці.

 

-- Ми допоможемо вам, -- пояснив посадовець.

 

-- Знаєте, у скількох чиновників я вже побувала? -- звертається до посадовця дружина бійця пані Леся. -- Майже рік бігаю по кабінетах. І що виходила?..

 

-- Мені надали погодження на оформлення документів на землю, на якій розташовані споруди, -- каже Анатолій Гуцол з Барського району. -- Такий само клопіт мають мої земляки - Віктор і Роман Антонюки. У сільраді хіба не знали про це?

 

Пан Козак відповів з цього приводу коротко: "За дії сільради наша структура не відповідає. Звертайтеся до суду".

 

-- Виходить, нам землю в окопах захищати, а потім у судах добиватися, -- відповів чиновнику Микола Казаков з селища Турбів, якого лікарі дивом врятували після важкого поранення у зоні АТО.

 

Не вдається отримати ділянку також колишньому бійцю 59-ї бригади Василю Колесюку з Хмільницького району. Хоча, стверджує, що сільський голова села Порик погодив необхідні документи.

 

Вдова загиблого в АТО чоловіка Наталія Сівохо від імені учасників акції зачитала звернення до голови Вінницької ОДА Валерія Коровія: "Просимо розробити дієву покрокову схему надання учасникам АТО землі", -- йдеться в одному з пунктів звернення. У документі також зазначається, що чітких відповідей щодо отримання землі керівник Держгеокаджстру у Вінницькій області пан Козак не надає. Зокрема, такі питання ставили йому на семінарі, що відбувся в обласному госпіталі інвалідів війни. "Вже понад півроку Держгеокадастр не видає наказів на виготовлення проектів землеустрою, -- зазначається у ще одному пункті. -- Учасникам АТО надають невмотивовані відповіді на їхні клопотання". Заступник голови Вінницької ОДА Олександр Крученюк порадив працівникам Держгеокадастру провести в кожному районі зустрічі з учасниками АТО, які виявили бажання отримати ділянки.

 

Кожна із сторін залишала акцію при своїх інтересах. Чиновники стверджували, що проблем нема, бійці запитували: де ж тоді обіцяна земля?

 

Віктор СКРИПНИК.

Фото автора.

 

Вінницька область.

 

Голос України