У Полтавському краєзнавчому музеї ім. В. Кричевського відкрили виставку відомої майстрині народної ляльки Наталії Свиридюк «Полотняні стежки долі».

На знімку: Наталія Свиридюк серед своїх творчих діточок.

Наталія Свиридюк, як завжди, здивувала і вразила. Передовсім оригінальністю своїх нових рукотворів, свіжістю барв і образів. Неймовірно, але факт: серед такої рясної галереї творчих діточок майстрині немає повторів і переспівів давно відомого та відкритого. До того, що зароджувалося ще в дохристиянську епоху, вона неодмінно додає нотки власного світосприйняття. При цьому останнім часом дедалі активніше працює ще й як дослідниця скарбів нашої минувшини.
Тож поруч із ляльками в експозиції представлені зібрані родиною Свиридюків зразки давнього жіночого одягу, прикрас, вишитих рушників тощо. Частина колекції нагадує такі собі замальовки найпростіших, власне, ужиткових народних ляльок, які пані Наталія виготовила за розповідями стареньких бабусь під час подорожей у сільську глибинку. Зрештою, не менш цікавими та пізнавальними для відвідувачів стали й збільшені світлини з родинного альбому, зроблені ще на початку ХХ століття. Адже на них уся ота краса — не на моделях...
Для майстрині, котра ще не так давно працювала бібліотекаркою і прийшла до прадавнього ремесла через книжковий світ, таке занурення в автентику набуває особливого значення. Нагадаємо, що Наталія Свиридюк не лише «мотає» свої ляльки, а й оздоблює їхній одяг вишивкою, відтворює давні головні убори та прикраси. А «найсвіжішу», за висловом самої майстрині, роботу вона прикрасила орнаментом, запозиченим в одного з творців нашого національного стилю в образотворчому мистецтві Василя Кричевського.

Та багатьох відвідувачів цієї виставки чи не найбільше вражає її «Біла птаха миру» (на знімку). Йдеться про ляльку, вбрану в наш традиційний національний одяг і більш ніж сучасний... камуфляж. У розмові з власкором «Голосу України» пані Наталія розповіла про те, що вона разом із іншими майстрами бере участь у тематичному «воєнно-польовому» проекті, який мандрує Україною.
— Такий камуфляж хлопці передають мені з зони АТО, — зазначила Наталія Свиридюк. — З нього та старих рушничків, а також фрагментів своєї вишивки і зробила цю ляльку.

Василь НЕЇЖМАК.
Фото автора.

Полтава.