У міжнародному рейтингу «Оподаткування» Україна піднялася на 43-є місце, торік у ньому наша країна посідала 84-й щабель, а 2012-го — «почесне» 181-ше місце із 189. 
Цей рейтинг є спільним проектом Світового банку й авторитетної аудиторської компанії «Прайс Вотерхаус Куперс». Щороку восени рейтинг оновлюється, при цьому аналізуються дані за попередній рік. Тобто нині міжнародні фінансові аналітики схвально оцінили зміни у податковому законодавстві України, що були запроваджені 2016-го.
Що ж дало змогу Україні так швидко піднятися? Рейтинг укладається з огляду на чотири ключові позиції: 1) кількість податкових платежів; 2) кількість годин на рік, необхідних для підготовки та подачі податкових звітностей; 3) загальна ставка податку (йдеться про відсоток з прибутку); 4) індекс пост-подачі, який вказує на те, скільки часу бухгалтер витрачає на виправлення помилок у вже спрямованих у податкову документах. З’ясувалося, що останнім часом у деяких із цих напрямів Україна досягла значного прогресу.
Зокрема, раніше загальна ставка податку становила 51,9 процента з доходу підприємства, нині ж вона впала до 37,8. За цим показником Україна навіть випереджає багато країн Євросоюзу. Другий важливий чинник, який допоміг Україні піднятися у рейтингу, — зменшення годин, необхідних на підготовку податкової документації. Раніше у бухгалтера українського середнього приватного підприємства (а саме такі враховуються під час складання рейтингу) на це йшло 355,5 години на рік, тепер — 327,5. Утім, за цим показником Україна все ще пасе задніх. Середній показник у світі — 240 годин за рік.
Велику позитивну роль у просуванні нашої держави також відіграло запровадження електронного кабінету платника податків, який мінімізує спілкування підприємців із податківцями. Проте, на думку фінансових експертів, у цьому напрямі ще потрібно працювати. Нині такі кабінети діють фактично як скриньки електронної пошти, тоді як у наших сусідів уже запроваджено повноцінний електронний документообіг, тому й місця у рейтингу у них вище: Грузія — 22, Молдова — 32, Латвія — 13, Азербайджан — 35.
Крім того, аудитори та бухгалтери під час презентації рейтингу, що відбулася учора у Києві, нагадали про численні проблеми, з якими вони постійно стикаються. Зокрема, радник міністра фінансів Олена Макеєва підкреслила, що для нормальної роботи потрібно, щоб наявні у бухгалтерській сфері правила не змінювалися хоча б 3—5 років. Нині ж бухгалтери вимушені постійно призвичаюватися до нових і нових норм. Йшлося й про спроби тиску фіскалів на бізнес, проблеми з блокуванням податкових накладних. На це аналітики «Прайс Вотерхаус Куперс» відповіли, що, на щастя для міжнародного іміджу країни, до кожної держави у рейтингу застосовують однакові засади для порівняння, й «українські нюанси» не було змоги врахувати.