Новий рекорд України зі смаження сирників зафіксували в селі Сирники Луцького району. Готували цю смачну страву всією громадою й виклали на стіл їх одразу 3917.

На знімку: ось такі вони — смаколики із села Сирники.

Фото інтернет-видання «Волинські новини».

Як розповіла голова Княгининівської ОТГ Олена Твердохліб, піти на такий сміливий крок вирішили на зборах селян і більшість господинь підтримала задум.
— Ми створили групу в Месенджері, до неї приєдналися 240 осіб. Утім зіткнулися з проблемою — достатньої кількості сиру ніде було взяти, адже люди не тримають так багато корів. У Луцьку, мабуть, весь сир у супермаркетах розкупили. Сама не пекла сирників, бо не маю до цього хисту, але моя мама з 5-ї й до 11-ї години їх готувала — понад півсотні насмажила, — розповіла Олена Твердохліб.
— Для того, щоб встановити рекорд, я із сином насмажили 262 сирники. Над ними ми працювали години чотири, сир дали сусіди, бо в нас корови немає. Було не складно, адже я в захваті від того, що в нашому селі таке дійство відбувається, — захоплено ділиться своїми враженнями від спільної акції жителька Сирників Олена Омельченко. До речі, її внесок у загальну справу став найвагомішим.
Оскільки побоювалися, що сирників для рекорду таки не вистачить, їх готували на вогнищах до самого підрахунку. Щоб підтримати дружніх селян, луцький ресторатор Андрій Котищук теж привіз їх чималенький ящик.
— Щодо сирників, то це не перший рекорд у нашій державі, — зауважив офіційний представник Книги рекордів України в західному регіоні Віталій Іваницький. — Для прикладу, встановлено рекорд щодо виготовлення найважчого сирника — 200 кілограмів. Щодо кількості, то на одному з підприємств їх насмажили близько двох тисяч, однак офіційно це не підрахували і як рекорд не зафіксували. Сподіваюся, що рекорд буде тут, адже бачу активність місцевих мешканців.
Рекорд таки відбувся — сирників нарахували 3917 штук. Ця оригінальна акція стала для селян справжнім святом. Вони водили хороводи, співали пісень. А приготовані разом смачні наїдки передали в Луцький будинок дитини, шпиталь для учасників АТО, людям похилого віку та в багатодітні сім’ї, які проживають на території ОТГ.
Не можна не згадати ще один цікавий захід, проведений на день раніше в Сирниках. За ініціативою місцевих активістів тут розмалювали під старовинну українську кухню місцеву автобусну зупинку, урочисто відкривши її. Зауважимо, у Сирниках менш як 600 мешканців. Отже, якщо громада дружня й має своїх лідерів, то може багато чого зробити...