Цими днями угорці Закарпаття вшановують пам’ять тих, кого восени 1944-го кинули до сталінських таборів. Коли Червона Армія прийшла на нинішню територію області, чоловіків угорської та німецької національностей віком од вісімнадцяти до п’ятдесяти років попередили, щоб вони негайно з’явитися для участі у відбудовчих роботах. Затим одних забрали до концтабору, який розміщувався біля Сваляви, інших відправляли на схід...
За даними істориків, за місяць до 20 тисяч закарпатців кинули в концентраційні табори, розташовані аж до Уралу й Сибіру. Незнання мови, хвороби, холод, нелюдське поводження — усе це призвело до того, що третина тих людей додому не повернулася. А немало з тих, кому пощастило знову побачити свої родини, — стали інвалідами.
У Берегові Товариство угорської інтелігенції Закарпаття організувало міжнародну наукову конференцію за участю дослідників цієї теми. Зокрема, нові дані згаданої трагедії навів відомий ужгородський історик, автор низки книг Олексій Корсун.
Священики провели екуменічне богослужіння. На завершення, за участю представників головних конфесій, відбулася хресна хода до пам’ятника жертвам сталінських репресій.