Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції обговорив конфлікт, що виник між антикорупційними органами, — НАБУ, САП і НАЗК, який уже давно вийшов за межі самих структур. Зокрема, про те, що директор НАБУ Артем Ситник у розмові з журналістами начебто наговорив «зайвого». А також про результати перевірки НАЗК е-декларацій високопосадовців, якими невдоволені депутати, і подання главою НАЗК Наталією Корчак начебто завідомо недостовірних відомостей у її е-декларації.

 

На засіданні комітету кворум був відсутній, тож голова комітету Єгор Соболєв назвав те, що відбувається, не офіційним засіданням, а обговоренням.


На комітет прийшли голова НАБУ Артем Ситник, голова НАЗК Наталія Корчак та заступник керівника САП Володимир Кривенко.


Директор НАБУ заявив, що між антикорупційними органами «немає війни», однак визнав, що існують певні суперечності. «Про те, що конфлікт із САП є, не перший місяць пишуть. Були дискусії між нами, коли прокурори не погоджувалися з рішеннями детективів і, навпаки, — детективи оскаржували рішення прокурорів. Назвати стосунки ідеальними, я відверто не можу, це було б обманом», — сказав Ситник. Водночас він наголосив, що розслідування корупційних справ тривають, і пообіцяв невдовзі оприлюднити їх результати. «НАБУ без САП жодного результату не дасть і навпаки», — підкреслив директор НАБУ.


Ситник також заявив, що під час спілкування з журналістами не порушував закону, таємниці слідства в досудовому розслідуванні та державну таємницю. (На попередньому засіданні антикорупційного комітету народний депутат України Антон Геращенко оприлюднив запис, у якому голос, схожий на голос Артема Ситника, розповідає кільком невідомим особам про прослуховування дружини військового прокурора К. Кулика. А Генпрокуратура порушила кримінальну справу щодо Ситника). «Всі слова, які я казав у відкритих інтерв’ю, при зустрічах з журналістами у форматі оф-рекордс, я готовий повторити у форматі он-рекордс», — сказав директор НАБУ.


Однак Антон Геращенко продовжує наполягати на відповідальності Артема Ситника. «Він має прийти до слідчого і дати свої покази. Це він чи не він. Була у нього така зустріч чи ні. Якщо він не прийде на допит, його треба привести на допит», — сказав депутат у коментарі журналістам. Водночас А. Геращенко відкинув звинувачення у тому, що нападки на Ситника начебто пов’язані зі справою «рюкзаків Авакова».


Голова комітету Єгор Соболєв зацитував лист антикорупційного прокурора Назара Холодницького, в якому йдеться, що у Артема Ситника може бути конфлікт інтересів у зв’язку з перевіркою НАЗК його е-декларації і виявлення у ній недостовірних відомостей, зокрема, щодо майна дружини (начебто незадекларованої квартири). Тоді як журналісти одного з телеканалів виявили незадекларовані паркомісця у декларації глави НАЗК. І НАБУ вже вручило Н. Корчак повістку прийти на допит. Заступник керівника САП Володимир Кривенко розповів, що антикорупційний прокурор Назар Холодницький дав вказівки директору НАБУ та начальнику головного підрозділу детективів НАБУ не проводити слідчих дій щодо глави НАЗК без прокурорів. «Хтось може використати будь-яку дію, будь-яке розслідування, простий допит, надсилання повістки як тиск», — сказав представник САП. Однак, за його словами, в НАБУ відповіли, що «вказівки САП є неправомірними і не підлягають виконанню». «Боротьба з корупцією любить тишу. І наші результати покажуть судові вироки», — наголосив представник САП.


Глава НАЗК Наталія Корчак звинуватила в усьому... неточність реєстрів. За її словами, реєстри прав власності часто відображають неправдиву інформацію, зокрема, якщо квартира продана, вона може ще відображатися в реєстрі за попереднім власником. Н. Корчак також заявила, що вимагатиме у екс-керівника департаменту фінансового контролю НАЗК Ганни Соломатіної повернути в агентство матеріали перевірок. На думку Корчак, Соломатіна звільнилась з НАЗК, щоб проти неї не відкривали дисциплінарного провадження.


Корчак також заявила, що в тих деклараціях посадовців, яких перевірили, не виявили недостовірної інформації чи «ознак незаконного збагачення». У тому числі й у декларації Президента України. «Виявити такі ознаки у майні, здобутого до 2015 року, фактично неможливо», — сказала глава НАЗК.


Голова комітету Єгор Соболєв застеріг керівників нових антикорупційних органів — щоби їх не використовували в політичних цілях. Депутати наголошували, що незадоволені результатами перевірок е-декларацій, особливо щодо осіб, які обіймають найвищі посади. Із понад мільйона декларацій наразі перевірено лише близько ста. Особливо невдоволені депутати роботою НАЗК, хоча співробітники агенції виписують собі премії у кількасот тисяч гривень. У комітеті також наполягають на розгляді парламентом законопроектів, що передбачають реформу НАЗК та вдосконалення програмного забезпечення системи е-декларування.

Факт

У роботі НАБУ нині перебуває 461 провадження, вручено 293 повідомлення про підозру, обвинувачено 149 осіб, 97 справ скеровано до суду. Від злочинів, що розслідуються, державі завдано збитків на 87.2 млрд грн.