У вівторок увечері через загострення ситуації в окремих районах Луганської області Президент України провів позачергове засідання Військового кабінету РНБО.


Глава держави заслухав доповідь керівників силових відомств про останні події в не підконтрольному Києву Луганську, про незаконне перетинання російськими танками українського кордону в Краснодонському районі Луганської області, а також про випадки провокацій з боку бойовиків, кількість яких зросла. Про це повідомляє сайт адміністрації Президента.

 

21 листопада не ідентифіковані озброєні «зелені чоловічки» узяли під контроль центр Луганська, відключили в місті телемовлення й мобільний зв’язок. Нібито в такий спосіб на свою відставку відреагував «міністр внутрішніх справ «ЛНР» Ігор Корнет. Він пішов на протистояння з головним еленерівцем Ігорем Плотницьким.


Для стримування конфлікту між «правлячою елітою» квазіутворення в окупований Луганськ увійшли підрозділи російських військових і найманці однієї з приватних військових компаній. Про це повідомив народний депутат України координатор групи «ІС» Дмитро Тимчук. За даними «ІС», у вівторок через прикордонний пункт пропуску «Довжанський» з території РФ у Довжанськ (колишній Свердловськ) увійшла колона з декількох десятків УРАЛів з особовим складом ЗС РФ і 20 БТРів (деякі — з гарматами на причепі) і невеликими групами попрямувала у бік Луганська.


За інформацією Тимчука, більшість в «2-му АК ЛНР» і в «силових відомствах ЛНР» у конфлікті підтримують Корнета, зокрема й «міністр держбезпеки ЛНР» Пасічник, який має істотний вплив на ситуацію (І. Корнет і Л. Пасічник — ставленики ФСБ РФ). У свою чергу ставленики АП РФ (зокрема, В. Суркова) Плотницький і його оточення можуть розраховувати виключно на російських військовослужбовців і ПВК.


«Подальший розвиток ситуації повністю залежить від рішення, яке приймуть у Кремлі, — «злиття» «ЛНР» і «ДНР» з єдиним центром управління в Донецьку, відновлення статус-кво із примусовим «примиренням» Плотницького й Корнета або ж відсторонення Плотницького, до якого в Москві також є багато претензій», — прогнозує Дмитро Тимчук.


Обговорюючи топ-новину «спроби держперевороту» на тимчасово окупованій частині території Луганської області, експерти висували різні версії: від зміни «пажеської варти» до особливої операції Путіна. Однак, за даними, оприлюдненими «ІС», заваруха в Лугандоні дуже вже схожа на «виїзні» розбори ФСБ із АП Росії. А отже, єдиної позиції у вирішенні донбаського питання в Білокам’яній немає.