Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), планує 2018-го підвищити тариф теплової генерації на 25 відсотків.

 

Про такі наміри йдеться у матеріалах комісії щодо перегляду оптової ціни електроенергії на наступний рік. Розглянути ці документи НКРЕКП збирається під час сьогоднішнього засідання. Зокрема, ціну вугілля у тарифах планується збільшити з 66 до 82,4 долара за 1 тонну. Також вартість фрахту (транспортування морем та перевалка у порту) вугілля з порту Роттердама до України регулятор планує збільшити на 28,5 відсотка — до майже 19 доларів за тонну.


Експерти з такими пропозиціями не згодні. «Жодної тонни вугілля в Україну з Роттердама не поставлялось, а сукупні поставки морем становлять менше 5% від загального споживання вугілля. Тобто у тарифи закладатимуться неіснуючі затрати, і у такий спосіб відбуватиметься завищення ціни електроенергії. Враховуючи, що наступного року в Україні буде спалено приблизно 25 млн тонн вугілля, таке підвищення дасть тепловій генерації додатково понад 475 млн доларів, або більш як 12,5 млрд гривень», — вважають в Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг.


Представники асоціації назвали таке рішення необґрунтованим та несправедливим, «яке призведе до підвищення тарифів на електроенергію для бізнесу та бюджетних установ». Найбільше, на їхню думку, постраждають слаборозвинуті регіони України, у яких тарифи на електроенергію будуть вже вищими, ніж у багатьох країнах Європи.


«Тариф для малого, середнього бізнесу та бюджетних установ там у разі прийняття такого рішення становитиме вже майже 2,5 грн за кВт-год без ПДВ», — порахували в асоціації.