Уряд розглянув та схвалив Енергетичну стратегію України до 2035 року, яка передбачає досягнення нашою державою повної енергетичної незалежності. «Ми всі пам’ятаємо, що донедавна були повністю залежні за всіма енергоресурсами від Росії, що було інструментом тиску і шантажу щодо України», — сказав під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Володимир Гройсман та нагадав, що нині країна вже понад 720 днів живе без російського газу. Так, задля цього Україна поки що закуповує реверсний газ в країнах Європи, але невдовзі планує перетворитися з імпортера газу на його експортера, як це вже було в минулому столітті. І це завдання є однією з цілей Енергетичної стратегії, яку представив віце-прем’єр-міністр Володимир Кістіон.


«За дослідженнями американської енергетичної асоціації, до 2035 року газові потреби країн Європи сягнуть 560 мільярдів кубометрів газу, а до 2045 року вони зростуть до 700 мільярдів кубометрів. Україна — це європейська країна, тож їй також буде притаманний цей тренд, що ставить перед нами завдання зі збільшення власного видобутку, і це абсолютно реально, адже за запасами природного газу наша держава посідає 2—3-тє місце серед країн Європи», — сказав він та повідомив, що на сьогодні вітчизняні розвідані поклади природного газу становлять понад 600 мільярдів кубометрів, однак у той час, коли в європейських країнах показник видобутку становить не менш як 12 відсотків, у нас він не перевищує 3 відсотків. Тож тут у нас величезний резерв для нарощування видобутку.


Крім того, план розбудови вітчизняного газового сектора передбачає його демонополізацію, імплементацію законодавства ЄС, запровадження прозорого доступу компаній до газової інфраструктури, зокрема, до підземних сховищ, необмеженого експорту та імпорту газу та перенесення точки входу транзиту російського газу до країн Європи із наших західних кордонів на східні. «Наша мета — розбудова міжнародного східноєвропейського газового хабу. Це ідеальна перспективна модель газового ринку для України», — підкреслив В. Кістіон та зазначив, що це дасть можливість щороку зберігати в наших підземних сховищах до 30 мільярдів кубометрів газу та наростити транзит до 150 мільярдів кубометрів газу на рік. «Можливо, комусь ці цифри здадуться нереальними, але ще раз зверну увагу, наскільки до 2035 року збільшиться споживання газу в країнах Європи», — за-уважив він.


Якщо нам вдасться втілити плани зі збільшення власного видобутку газу до 35 мільярдів кубометрів на рік та стабілізувати його споживання на рівні 30 мільярдів кубометрів, то Україна зможе щороку експортувати до п’яти мільярдів кубометрів газу.

«Тобто ми ставимо перед собою завдання із перетворення нашої країни з імпортера газу на його експортера», — підкреслив віце-прем’єр.


Під час обговорення Енергетичної стратегії міністр закордонних справ Павло Клімкін звернув увагу, що остаточне рішення Стокгольмського арбітражу щодо позову України до «Газпрому» може змінити правила гри для всього європейського газового ринку, а з урахуванням того, що у 2019 році припиняється дія транзитного договору з «Газпромом», важливим завданням для України є прихід на газовий ринок європейських компаній, що дасть змогу зберегти транзит.


Підтримавши представлену Енергетичну стратегію, прем’єр також наголосив на необхідності повної демонополізації ринку газу та завершення реформування національного енергохолдингу «Нафтогаз України». «Наше завдання — не тільки не купувати жодної краплини імпортного газу, але й експортувати його та отримувати валюту», — зазначив В. Гройсман. Після цього на пропозицію прем’єра уряд одноголосно затвердив новий склад наглядової ради НАК «Нафтогаз України».