Через безвідповідальність чиновників від освіти на Вінниччині зірвали навчальний процес у школі, де здобувають знання 420 учнів. Нині вони — на вимушених канікулах.

Завуч Зоя Сапожник. Плюс п’ять на термометрі.

У школі села Агрономічне, що під Вінницею, жодного учня. «Де діти?» — запитую директора Наталію Ануфрієву. — «Як де? Дома. Бо в школі холодно». Навчальний процес зупинено наказом завідувача відділу освіти Вінницького району з 6 листопада. У школі міняють систему опалення. Майстри обіцяють завершити роботи 1 грудня ц. р. Мільйон гривень на їх виконання держава виділила ще на початку 2017-го. Освоювати їх почали тільки у листопаді. Чому?
— Роботи із заміни системи опалення мали намір розпочати ще навесні, коли закінчився опалювальний сезон, — каже керівник відділу освіти Вінницького району Світлана Томусяк. — Проектна документація була готова з минулого року, кошти переказали, жодних причин для зволікання з роботами, здавалося б, не було. Не мали сумніву, що за час літніх канікул майстри впораються з цим. На жаль, сталося інакше.
За словами співрозмовниці, технічну документацію треба було передати на експертизу. Пані Томусяк уточнює, що зробила це у травні місяці. Чому не раніше? Зазначає, що тривала експертиза три місяці. На такі терміни керівник освіти, за її ж словами, не розраховувала. Виявляється, у документації виявили низку порушень. Найбільш кричуще з них — проектанти якимось чином «загубили» аж три кімнати. Як можна не дорахуватися приміщеннь, про це хотілося запитати у фахівців-проектантів.
— Не назву я вам їх, — каже пані Томусяк. — Бо не пам’ятаю. У нас же не одна школа Агрономічного, де тривають роботи. Коли замовляли проект, були упевнені, що маємо справу із справжніми фахівцями, а виявилося...
До речі, не від керівника освіти журналіст дізнався про помилки в техдокументації. Про це розповіли батьки учнів і вчителі школи. «Проектанти не тільки загубили три кімнати, — каже член батьківського комітету пані Олена, прізвище не називає. — У спортзалі трубу опалення спроектували по... центру приміщення. Біг з бар’єрами можна було б влаштовувати».
— Як вам пояснили такі кричущі помилки проектанти? — запитую у керівника відділу освіти.
— Мовчали, — каже Світлана Томусяк.
Майже 40 тисяч гривень заплатили за проект. Ще 11 тисяч перерахували експерту. Три місяці експертизи, потім тендерні процедури і тільки на початку листопада вдалося розпочати виконання робіт.
— Ну хіба це по-господарськи — міняти систему опалення під час холодів? — запитує батько двох учнів пан Олег. — За вікном ХХІ століття, а діти в школу не ходять. Не один я вважаю, що над учнями і нами, їхніми батьками, відверто познущалися.
Батьки, з якими вдалося поспілкуватися, вважають, що чиновникам, які допустили таку ситуацію, все зійде з рук. Вони ж мають намір звернутися до правоохоронних органів, щоб перевірили, як використані кошти. Сума ж немала — мільйон гривень. Надолужувати згаяне планують за рахунок навчання під час зимових канікул та ущільнення уроків. Так пояснила керівник відділу освіти Світлана Томусяк.

Фото автора.