В окупованому Луганську через чвари «місцевої еліти», за якими стоять російські куратори, ситуація залишається напруженою. У центрі міста, як і раніше, багато озброєних «зелених чоловічків» і військової техніки. У перехожих бойовики перевіряють документи.

Луганськ затаївся в очікуванні розв’язки конфлікту між представниками «влади». Багато хто виїхав на підконтрольну територію. Медикам заборонили залишати місто. На контрольно-пропускних пунктах у бік виїзду утворювалися черги. Окупанти посилили пропуск, «комп’ютеризуючи» дані документів, переписуючи номери мобільних телефонів.

 

 

На КПВВ «Майорське» — пункті пропуску на умовному кордоні між вільною та окупованою територією України — потік людей не зменшується. Можна навіть сказати, що в зв’язку з останніми подіями у Луганську він збільшився. Володимир із окупованого Стаханова розповідає, що добиратись тяжко. Виїзд із самого Луганська — обмежений. Розбірки бойовиків внесли додаткове сум’яття в і так нелегке життя людей під окупацією.
Володимир каже, що хотів би переїхати на вільну територію, та що ж робити із нажитим майном?

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

 

 

«Зелені чоловічки» з білими пов’язками у центрі Луганська.

Фото з сайту https://informnapalm.org.

У свою чергу й Державна прикордонна служба України посилила заходи безпеки у зв’язку із загостренням ситуації на окупованих територіях Донецької й Луганської областей, повідомляє її прес-центр. Зокрема, збільшено кількість нарядів, технічних засобів контролю на пунктах в’їзду/виїзду, також залучили службових собак.


Через загострення ситуації в Луганську приведено в готовність резервні сили ЗСУ, які перебувають у місцях відведення техніки згідно з Мінськими домовленостями. «Якщо ситуація загострюватиметься, ми вживатимемо всіх необхідних дій для того, щоб ворог не просунувся вперед. А також усіх заходів для того, щоб не постраждало місцеве населення», — повідомив спікер МОУ Андрій Лисенко.


Окремі підрозділи Збройних Сил України на луганському напрямку покращили своє тактичне положення, інформує прес-центр штабу АТО. Напередодні в районі Золотого російські окупанти обстріляли машину ЗСУ, поранивши двох бійців. Уперше за п’ять місяців бойовики відкрили вогонь удень.


За оперативними даними групи «ІС», розбори російських силовиків між собою на Донбасі (ФСБ проти АП РФ-ГРУ ГШ ЗС РФ), результатом чого стали події в Луганську з 20.11.2017, перейшли на територію «ДНР».


У ніч на четвер відбулася серія диверсій проти штабних структур «1-го АК ДНР», дислокованих у Донецьку. Є жертви серед офіцерів штабу «1-го АК ДНР», штабів окремої артилерійської бригади й 100-ї бригади («Республіканська гвардія ДНР»). Російське командування цих структур і структурних підрозділів із початку подій у Луганську висувало ідею об’єднання «ЛДНР» в одне утворення під керівництвом Донецька. В «2-му АК ЛНР» вірними кураторам Плотницького залишаються переважно підрозділи розвідки.


Аналітики не виключають, що в ОРДЛО нині відбувається «репетиція» протистояння російських силовиків, яке незабаром очікує РФ.


Учора на Донбас вирушила чергова, 71-ша, «гуманітарна посилка» від Кремля. Після її доставки традиційно починається загострення на фронті. Керівник Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський припустив, що цього разу «гумконвой» везе «живе» підкріплення проросійським військовим формуванням. За його словами, доставку продукції «воєнторгу» РФ налагодила через залізницю.


Тим часом «міністр внутрішніх справ ЛНР» Ігор Корнет, за яким стоїть ФСБ РФ, заявив у відеозверненні: мовляв, Луганськ міг повернутися до складу України, «але ми не прогавили удар у спину цього разу». Він співав дифірамби «силовикам ДНР», які припинили діяльність буцімто групи українських диверсантів-спецназівців, котрі дестабілізували ситуацію. Звісно, цей інформаційний «хіт» на злобу дня одразу розтиражували російські пропагандисти.