На Кременчуцькому автомобільному заводі (на знімку) змонтували і ввели в дію лінію з виробництва деревних паливних брикетів. Згадану новацію запроваджено на виконання заводської програми підвищення енергоефективності.

Деревина тут є такою само сировиною для виробництва, як і метал чи інші матеріали. Внаслідок її переробки залишається чимало відходів. Раніше все те доводилося утилізувати, витрачаючи додаткові кошти. Тепер на новій лінії тріски та тирсу перероблятимуть на брикети, якими опалюватимуть виробничі цехи. А тепловіддача останніх, як відомо, у півтора-два рази вища, ніж у звичайної сухої деревини.
Щоб згадана лінія працювала ефективніше, автомобілебудівники виготовили і встановили біля неї ще й допоміжне обладнання, зокрема дробарку для переробки відходів великих розмірів та ін. Загалом на придбання та встановлення згаданої новинки підприємство витратило понад 200 тисяч гривень. Однак вона, за підрахунками фахівців, окупиться вже за півроку. Адже щомісячна економія на ефективнішому і якіснішому теплопостачанні становитиме не менше 50 тисяч гривень.

Фото з архіву автора.

Полтавська область.