На консервацію рудника гірничо-хімічного підприємства «Полімінерал» у Стебнику протягом 15 років виділили з державного і місцевого бюджетів понад 73 млн грн, але проблеми досі не вирішені. Про це заявив під час огляду провалля біля Стебника на Львівщині віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку Степан Кубів.
Неконтрольоване затоплення рудника № 2 завдало великої шкоди прилеглій території та інфраструктурним об’єктам. У найближчий час потрібно вирішити три завдання. Перше — перенести лінії електропередач з території просідання землі. Друге — вирішити проблему з дорогою, що проходить поблизу провалля. І третє — не допустити розширення площі просідання поблизу рудника.
Степан Кубів вважає, що необхідно напрацювати якісно новий проект консервації рудника, бо попередні рішення мали суттєві недоліки і не відповідали вимогам часу. З цього приводу відповідні доручення отримали центральні органи влади та Львівська ОДА. Буде проведено експертизи та надано пропозиції щодо прискорення консервації підземних виробок.
Органи місцевої влади повинні впорядкувати земельні питання в межах зони ризику та провести перевірки фактів виділення ділянок під житлове будівництво.
«Проблему цієї техногенної катастрофи за майже 27 років маємо нарешті вирішити системно і не допустити повторення загрози просідання землі», — наголосив Степан Кубів.

Львів.