У Збаражі офіційно відновлено роботу заводу, заснованого ще у 1946 році. Тоді він випускав виноградні, плодово-ягідні вина, соки, морси, мармелад, зефір і лікеро-горілчані вироби.
Тривалий час підприємство не експлуатувалося у зв’язку з відсутністю коштів на реконструкцію та на заміну застарілого обладнання, будівель і споруд, які стали непридатними. Але завдяки ТМ «Калганоф» сьогодні завод оснащений сучасним обладнанням, що дає змогу виготовляти якісну продукцію.
Особливістю підприємства є наявність власної артезіанської свердловини завглибшки 70 метрів. Експерти кажуть, що якість води для приготування горілки — один з найголовніших елементів.
До урочистого відкриття оновленого «Збаразького горілчаного заводу» долучилися голова обласної ради Віктор Овчарук, голова облдержадміністрації Степан Барна, народні депутати Сергій Лабазюк та Ігор Побер.
«Сьогодні ми є свідками того, як Тернопільська область стає на стежку повернення до того стану, коли вона посідала четверте місце в Україні за показниками виготовлення спирту. Відкриття та реконструкція таких підприємств є явищем позитивним, адже веде за собою створення робочих місць, сплату податку та, відповідно, поповнення обласного бюджету. Особливо це актуально в нашій аграрній області, де є велика кількість необхідної та якісної сировини», — зазначив Віктор Овчарук (на знімку другий праворуч).

Фото надано Михайлом ЛИСЕВИЧЕМ.