Російська агресія в різних її виявах — це українська реальність, якій треба навчитися протистояти. Про це говорили учасники дискусійної панелі «Формула безпеки України» у рамках VIII Національного експертного форуму.
Організатори заходу представили відеозвернення спецпредставника США з питань України Курта Волкера, присвячене умовам реалізації Мінських домовленостей. За його словами, США робить усе можливе, щоб вплинути на Росію задля виконання нею цих угод, а саме: припинення вогню, відведення техніки й підрозділів тощо. При цьому Волкер закликав Україну до готовності виконати свою частину зобов’язань: амністія, вибори, особливий статус.
Своєю чергою міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, котрий брав участь у дискусії, заявив, що Мінські угоди — мертві, і, на його думку, слід шукати інший формат для врегулювання ситуації на Донбасі. За його словами, вибори на деокупованих територіях не можна проводити протягом п’яти-семи років. Щоправда, потім міністр уточнив, що мав на увазі вибори до парламенту, а не до органів місцевої влади.
Заступник очільника СБУ Віктор Кононенко зазначив, що активна фаза гібридної війни РФ проти України триває всередині нашої країни. 
Москва всіма способами й на всіх можливих рівнях намагається дестабілізувати ситуацію. Її програма-мінімум — провести на наступних виборах до Верховної Ради якнайбільше проросійських політиків.
Заступник Секретаря РНБО Олександр Литвиненко акцентував увагу на концентрації сил супротивника, реформуванні російської армії й роботі ВПК РФ на нарощування військової машини агресора. І хоча Росія обмежила деякі оборонні програми, наприклад, щодо створення військового винищувача п’ятого покоління, на системне озброєння вона грошей не шкодує.
Це підтвердив у коментарі «Голосу України» присутній на форумі екс-депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов. «Мати сильну армію — традиція Росії. Хоча за останні 25 років після розпаду СРСР у ній накопичилося чимало проблем. І, найімовірніше, цей конфлікт (війна на сході України. — Авт.) використовується генералами, щоб якось відновити боєздатність армії, повернути її до колишнього рівня. Але насправді армія все одно збирається «з бору по сосонці», — сказав співрозмовник.
За словами Пономарьова, війна, яку Кремль розв’язав на сході України, це ще й привід змусити працювати російський військово-промисловий комплекс, накачавши його грішми.
Щоб вистояти в гібридній війні й повернути окуповані території Криму й Донбасу, Україні треба бути економічно сильною державою. Як це зробити, обговорювали експерти на другій дискусійній панелі в рамках форуму.
Свою версію економічного прориву озвучив виконавчий директор Національного комітету з промислового розвитку, народний депутат України Анатолій Гіршфельд.
— Сьогодні потрібна нова лінійка інноваційних продуктів, здатних стати драйверами економіки. Характеристика таких продуктів — це насамперед висока додана вартість, наявність експортного потенціалу, що свідчить про конкурентоспроможність, це висока продуктивність праці, що дає змогу подолати планку заробітної плати хоча б у 500 євро, щоб люди перестали виїжджати з країни в пошуках роботи за кордон, — сказав він.
При цьому зазначивши, що намічений шлях не пройти без допомоги держави. На думку Гіршфельда, слід створити у виконавчій владі вертикаль, яка займатиметься держпромполітикою, і зібрати команду професійних менеджерів. Цей проект з розвитку вітчизняної економіки, на думку депутата, має об’єднати компетенції галузевої науки, промисловості й держави.
— Упевнений, заклавши в основу не тільки ринкові відносини, а й приватно-державне партнерство, Україна зуміє подолати негативні процеси в економіці й набрати стабілізуючу висоту в 5—7 відсотків економічного зростання, — заявив народний депутат України Анатолій Гіршфельд.