Вечір пам’яті «Волинські герої мирного часу. Юрій Лелюков» відбувся в Палаці культури Луцька. Так в області вшанували подвиг вчителя військової підготовки Іваничівської середньої школи № 2 Юрія Лелюкова (на знімку), який 29 листопада 1983 року ціною власного життя врятував 26 учнів. Захід проводився в чергову річницю подвигу в рамках проекту «Честь маю», його організатором став голова благодійного фонду «Рідна Волинь» Дмитро Глазунов.

Того дня на уроці в десятому класі Юрій Лелюков розповідав учням про принцип дії ручної гранати. Біля нього було три муляжі, які надав військкомат для занять, на одному з них вчитель показав гранату в розрізі, з іншого вправно висмикнув кільце. Колишній офіцер-прикордонник одразу зрозумів, що це — бойова граната. У його розпорядженні було лише чотири секунди. Він кинувся у куток і накрив гранату собою... Того ж дня після перевірки бойові гранати виявили ще у 14 школах області...

На знімку: на сцені шкільна дошка із зображенням врятованих Юрієм Лелюковим 26 учнів десятого класу, а також офіцерський кітель вчителя-героя.

Фото інтернет-видання «Район Луцьк».

Щороку 29 листопада врятовані ним учні, а тепер уже й сивочолі ветерани, збираються разом, щоб відзначити свій другий день народження. До Луцька на вшанування пам’яті Юрія Лелюкова прибув один із них — Віктор Никоненко. Про свого учня Юрія Лелюкова розповіла присутнім його вчителька географії Катерина Левицька. Учасники вечора-реквієму переглянули фільм про героя «За чотири секунди до зими», який створила його учениця, тележурналіст Марія Андрушко. Дочка Юрія Лелюкова Леся подякувала усім учасникам та організаторам вечора за пам’ять і добрі слова про тата.
З 1983 року Іваничівська школа № 2 носить ім’я Юрія Лелюкова. У школі діє музей учителя, де зібрали багато його речей та робіт. При цьому земляки вважають, що його подвиг залишився недооціненим. Ще в ті роки з розчаруванням сприйняли вони звістку про нагородження Лелюкова орденом «Знак Пошани», яким переважно відзначали трудові звитяги. А подвиг вчителя заслуговував щонайменше на бойову нагороду. Тож учасники вечора затвердили звернення до Президента, у якому просять присвоїти Юрію Лелюкову звання Героя України (посмертно).