Минає місяць, як в Ужгородській міській поліклініці почали використовувати для обстеження пацієнтів нові фіброгастроскоп і фіброколоноскоп німецької фірми «Karl Storz». За допомогою першого можна оглянути стравохід, шлунок і дванадцятипалу кишку, другим — товстий кишечник. Апарати допомагають виявляти патології, які не можна діагностувати з використанням рентгена, помітити найменші зміни, на ранніх термінах виявити доброякісні та злоякісні пухлини. Це дає змогу раніше розпочати лікування, що значно ефективніше і менш витратно.
Уже оглянули майже сотню ужгородців — щодня до десяти пацієнтів відвідують ендоскопічний кабінет. Нові прилади дають можливість також одразу брати матеріал для біопсії. Лікар тепер проводить відеоогляд, кажуть в міськраді, а потім цю інформацію можна навіть записувати пацієнту на флешку, що при повторному огляді дає змогу порівнювати зміни у стані здоров’я.
— Кабінет фіброгастроскопії у поліклініці працює майже десять років, та якісну нову техніку ми отримали вперше. Ми щиро вдячні владі Ужгорода за увагу до потреб охорони здоров’я і придбання сучасного діагностичного обладнання, — розповів головний лікар Ужгородської міської поліклініки Віра Качанова.
До речі, устаткування придбали за кошти міської скарбниці Ужгорода після проведеного тендера. Вартість — понад два мільйони гривень.