Головна тема Безпекового форуму, що проходить 30 листопада — 1 грудня у Центрі імені Андрея Шептицького у Львові: яким має бути новий безпековий порядок у світі. Серед учасників — авторитетні експерти і фахівці з міжнародної політики та безпеки із США, Європи, Канади та України.
Зокрема, командувач сухопутних військ НАТО в Європі генерал Бен Ходжес, колишній заступник державного секретаря з питань оборони США Майкл Карпентер, член парламенту Канади Джеймс Безан.
Організатори форуму шукають відповіді на питання: що прийде на зміну нинішній моделі міжнародної безпеки, адже неспроможність назвати війну — війною, а агресорів — агресорами нищить довіру людей. Війна в центрі Європи, дезінтеграційні процеси в ЄС, слабкість ООН — це наслідки дефіциту легітимності безпекових інституцій.
Серед злободенних питань: як зупинити заохочення агресора, хто має брати участь у переговорах з регулювання конфлікту, чи санкції є достатнім механізмом?
Учасники львівського Безпекового форуму висловили своє бачення того, чи можна було відвернути війну в сучасній Європі. Колишній посол США в Україні Джон Гербст наголосив, що Захід був занадто повільний у своїй реакції на події в Україні, але Путін таких санкцій не очікував. На його думку, не варто пов’язувати санкції виключно з перебуванням Ангели Меркель при владі, бо навіть на півдні Європи уже зрозуміли, наскільки небезпечним є Кремль після витівок Путіна в Каталонії. Професор Українського католицького університету Ярослав Грицак нагадав, чому провалилася революція в Україні в 1917 році. Україна була слабка, і не було геополітичної підтримки. Її покинули напризволяще. Основний урок з XX століття — не можна лишати напризволяще нещасливі нації та держави, бо це відіб’ється не дуже добре. «Росія незмінна в одній своїй еволюції — експансії. І що більше вона отримує доходів, то активніше веде свою гібридну війну, — наголосив Михайло Гончар, президент Центру глобалістики «Стратегія XXI».
У п’ятницю на форумі презентуватимуть дослідження «Українці і російська агресія».
У роботі львівського Безпекового форуму бере участь заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд.
Як повідомила прес-служба Львівської ОДА, Олег Синютка висловив публічне обурення щодо позначення на карті України невизнаних «народних республік». Голова Львівської ОДА вважає, що це елемент гібридної війни, і він може дестабілізувати ситуацію в країні. Умовні позначення про «народні республіки Донецька та Луганська» були на карті України, яку презентували під час львівського Безпекового форуму. Олег Синютка вважає такі речі неприпустимими й ганебними щодо українських захисників та українців. «У мене запитання до організаторів форуму. Ми у Львові на такій важливій конференції, і я вважаю, що сьогодні це провокативна річ щодо спікерів, які запрошені. Я був здивований, коли у Львові продавалась символіка Донецької і Луганської областей, але коли сьогодні на Безпековому форумі на екрані написано «Народні республіки Донецька і Луганська», я вважаю, що це є елемент гібридної війни, який спрямований проти України, для того, щоб дестабілізувати ситуацію у Львівському регіоні», — зазначив він.

Львів.


Фото прес-служби Львівської міської ради.