В якому віці віддавати дітей до школи, вирішують батьки. Проте у великих містах садки переповнені, тож адміністрація намагається якнайшвидше відправити малюків до першого класу.
«Моєму сину в травні наступного року виповниться шість. А вже цього тижня вихователі попередили: посилено готуйтеся до школи. Адже до семи років дитину в садку тримати не зможуть, — скаржиться одна із мам. — Малюк хворобливий і важко адаптується до нового середовища, тож у шестирічному віці ми не планували віддавати його до першого класу». По коментарі «Голос України» звернувся до департаменту освіти і науки, молоді та спорту Київської міської державної адміністрації.
— Ніхто не має права диктувати батькам, коли їм віддавати дитину до школи, — нагадує начальник відділу дошкільної освіти Тетяна Жиліна. — Відповідно до Закону «Про дошкільну освіту», у садку малюк має право перебувати до шести-семи років. А згідно із Законом «Про освіту», до школи дівчаток та хлопчиків прийматимуть, починаючи з шестирічного віку. Залишати дитину в садку чи ні — теж вирішувати батькам. Я б, наприклад, не радила тримати її до семи років. Але якщо батьки іншої думки, ніхто не примусить їх забрати документи із дошкільного закладу.
— Чому ж вихователі висувають такі вимоги?
— Можливо, вони просто некоректно пояснили ситуацію. Насправді батьків мали попередити, що вони мають право залишити дитину в дошкільному закладі, проте «груп підготовки до школи» в садку не існує. Є відповідна навчальна програма, але закон не вимагає готувати малюка до першого класу. Якщо дитина з випускної групи залишиться в садку ще на рік, то буде змушена навчатися за тією самою програмою, яку вона вже опанувала. Зважте і на те, що більшість дітей з її групи піде до школи, тож їй доведеться займатися з незнайомими малюками та з іншим вихователем. 
— Існує певний розрив між тим, що вимагають від малюка «на виході» із садка та «на вході» до школи? Що він має знати й уміти?
— Такий розрив справді існує. Повторюю: садок не зобов’язаний готувати дитину до школи. Ми маємо підготувати малюка до життя в соціумі, навчити його грати, спілкуватись з однолітками, а не читати, писати і рахувати. Для цього він іде в перший клас. У документах відповідні вимоги не прописані, але батьки часто ставлять такі завдання. Кажуть: син піде у спеціалізовану школу з поглибленим вивченням математики чи іноземної, тому він уже в старшій групі має рахувати до ста, читати і знати англійські слова. Садок не зобов’язаний усе це забезпечити! В дошкільному закладі дитина має опанувати елементи письма, лічби, читання, дізнатись про звуки та розрізняти їх у почутих словах. Вона може знати, як виглядають букви, але не зобов’язана вміти їх писати і читати.
— Рахувати до ста теж не зобов’язана?
— Не зобов’язана. Випускник дитячого садка має вміти рахувати до двадцяти і виконувати в цих межах прості математичні приклади. Наприклад, додавати. Або вміти розібрати число 10 на два складники: один і дев’ять. Це ще не математика. Це завдання на логіку.

Спілкувалася Анна СМІЛЯНСЬКА.