В Ужгородському замку, в якому розташований обласний краєзнавчий музей імені Тиводара Легоцького, урочисто відкрили масштабну виставку експонатів «Історія Закарпаття від VIII століття до 1920 року».

 

 

На знімках: відкриття виставки експонатів.


Фото надані прес-службою обласної ради.

Спочатку пролунали Державні гімни України й Угорщини. Далі слово брали промовці. Говорили про історичні цінності, збережені сторінки минувшини краю, подальший розвиток тісної співпраці та мирне майбутнє.


Про те, наскільки захід вагомий, інформує прес-служба облради, свідчать посади його учасників: на відкриття завітали голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс (на знімку), його перший заступник Йосип Борто, заступник голови ОДА Віктор Мікулін, народний депутат України Василь Брензович, уповноважений угорського уряду Іштван Грежа, держсекретар Угорської Республіки Потап Арпад Янош, Генконсул Угорщини в м. Ужгороді Йожеф Бугайла, депутати облради, науковці, громадськість, журналісти.

 


Як наголосив директор музею Василь Шеба, презентація історичної виставки відбулася завдяки тісній співпраці Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Тиводара Легоцького та Ніредьгазького музею ім. Йоша Андраша за підтримки угорського Генконсульства в Ужгороді та за сприяння Закарпатської обласної ради й облдержадміністрації. Ідея створення виставки належить Олександрові Шпенику та Маргариті Мощак.


— Це перша за останні сімдесят років повноцінна діюча виставка експонатів-оригіналів, дев’яносто відсотків яких досі зберігалися у підвалах музею. Завдяки угорській стороні вдалося за короткий час — з 15 вересня по 18 листопада — повністю реконструювати чотири зали замку площею півтисячі квадратних метрів, — розповів очільник музею. — Вона не лише відображає великий період історії Закарпаття, а й забезпечує незабутні, позитивні культурні враження і для мешканців багатонаціональної Закарпатської області, і для туристів-відвідувачів замку.


Угорські гості наголошували, що ця виставка яскраво свідчить: в історії є спільна мова, культура, духовність, які не перекреслять політики. «Ця виставка є незаперечним фактом того, що українці з угорцями можуть мирно співіснувати, берегти та примножувати спільні сторінки історії», — підкреслив Іштван Грежа.


«Тепер у цьому замку українські, угорські та діти інших національностей зможуть наочно вивчати історію свого краю, своїх предків і так будувати достойне майбутнє своєї країни», — зауважив Потап Арпад Янош. Він подякував керівництву Закарпаття, депутатському корпусу за підтримку дружніх взаємовідносин: «Експозиція підготовлена на дуже високому рівні, навіть Угорщина може позаздрити українцям. Збереження спільної історії лише зближує наші народи, розвиває культуру, духовність. Україна може пишатися такою виставкою!»


Михайло Рівіс насамперед подякував високоповажним гостям, уряду Угорщини за надану стовідсоткову фінансову допомогу у створенні такої унікальної виставки. Адже йдеться про чималі кошти — 108 млн форинтів, а це майже 10 млн грн.


— Закарпаття одержало безцінний скарб! Тепер наші діти, мешканці краю, туристи, гості переконаються, що на Закарпатті люди століттями жили у взаємоповазі, мирі та злагоді, — підкреслив голова облради.


Заступник голови ОДА Віктор Мікулін зауважив, що ця виставка відновила реальну історію краю за досить великий період часу. І завдяки допомозі Угорщини тепер у музеї є різні візуальні елементи, техніка, що забезпечує інтерактивний характер, а також програми музейної педагогіки.


Відтак угорська делегація разом із керівниками краю перерізала символічну червону стрічку. Отже, відтепер в Ужгородському замку почала діяти нова й цікава виставка.

Закарпатська область.