Дві нові клініки в одному корпусі — фізіотерапевтична, а також медичної реабілітації та санаторного лікування — відкрито на базі Вінницького військово-медичного клінічного центру Міноборони.

На знімку: у нових клініках медики забезпечать надання допомоги понад трьом сотням осіб протягом дня.

— Медична реабілітація — новий і складний напрям у військовій медицині, — зазначив керівник центру Олександр Завроцький. — Клініка медичної реабілітації та санаторного лікування дає можливість створити замкнений цикл у відновленні здоров’я пацієнтів.
Необхідність у новому  медичному закладі   виникла з початком бойових дій на Донбасі. «Ми бачили, що після лікування бійці потребують реабілітації, а цей процес у часі набагато триваліший, ніж саме лікування, — розповів «Голосу України» ініціатор запровадження нового напряму колишній начальник центру Сергій Петрук. — Наше завдання — повернути військовослужбовця у стрій. Без лікувальної реабілітації це неможливо».
У складний період, коли не вистачало коштів на лікування, коли волонтери приносили у військовий медичний заклад ліки, одяг, продукти для поранених, полковник Петрук ризикнув розпочати будівництво. Перші кошти були народні — мільйон двісті тисяч гривень благодійної допомоги надали підприємства, організації, меценати. Не залишилася осторонь обласна і міська влада. Левову частку грошей отримали з державного бюджету. Загалом витрачено 30 мільйонів гривень.
— Поруч із новим лікарняним корпусом, який ми оглянули, планується будівництво ще одного — спеціалізованого хірургічного на чотири поверхи, — зазначив на відкритті перший заступник міністра оборони України Іван Руснак. — Його проект нам презентували. Міністерство підтримає будівництво, вартість якого становить 80 мільйонів гривень.
Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій повідомив, що обласна влада долучиться до забезпечення нового закладу медичним обладнанням, а також підтримає спорудження спеціалізованої хірургічної установи. «Народні депутати від Вінниччини не стоять осторонь від потрібної справи, що дасть можливість забезпечити новий рівень лікування військових, — сказав парламентарій Геннадій Ткачук. — Нас, вінничан, у парламенті 15, ми обговоримо це питання і підставимо плече». Колегу підтримав народний депутат Микола Кучер.
Учасники урочистостей вшанували пам’ять бійців, загиблих у зоні АТО. До пам’ятного знака полеглим поклали живі квіти.

Віктор СКРИПНИК.
Фото автора.