У Македонії завершується слідство у справі про напад на парламент 27 квітня цього року, що стався після обрання спікером парламенту етнічного албанця Талата Джафері, котрий був висунутий на цю посаду коаліцією соціал-демократів і етнічних албанських партій.


Протестувальники, серед яких були й депутати від раніше правлячої партії ВМРО-ДПМНЄ, просто в будівлі парламенту напали на журналістів і своїх колег, почали бити їх. Тоді понад 100 осіб звернулися із травмами до лікарів. Поранень зазнав і лідер соціал-демократів Зоран Заєв, якого пізніше було призначено прем’єр-міністром країни.


Поліція Македонії повідомила про затримання 36 осіб, обвинувачуваних у штурмі й бійці в парламенті. Серед них і екс-міністр внутрішніх справ Мітко Чавков, який відповідав за безпеку будівлі парламенту. Його обвинувачують у «загрозі конституційному ладу й безпеці», що виразилося в невідданні своєчасного наказу поліцейським про перекриття входів до парламенту.


Парламент Македонії позбавив депутатської недоторканності 6 членів ВМРО-ДПМНЄ, які брали участь у нападі, і в слідства тепер розв’язано руки для з’ясування всіх обставин штурму й виявлення його організаторів.


Лідер нині опозиційної партії ВМРО-ДПМНЄ і екс-прем’єр Нікола Груєвскі в інтерв’ю газеті «Курієр» категорично відхрестився від участі в організації штурму парламенту, назвавши це, і особливо застосування фізичної сили, помилкою, а також зазначивши, що був першим політиком, який закликав через соціальні мережі до спокою, а потім на прес-конференції засудив ці дії. Проте в інтерв’ю він намагався виправдати дії своїх однопартійців, заявивши: «З другого боку, це була реакція на незаконне обрання голови парламенту. Люди, яких спровокували на штурм парламенту, ймовірно, вважали, що це допоможе державі, й по суті піддалися емоціям, потрапивши в чиюсь пастку. Вони діяли з патріотичних мотивів». На його думку, метою вжитих нині заходів щодо затримання учасників квітневого штурму є ослаблення ВМРО-ДПМНЄ.


У цьому самому інтерв’ю він зробив гучну заяву, що подасть у відставку з посади лідера партії. Пообіцяв зробити це на з’їзді ВМРО-ДПМНЄ і висловив сподівання, що його відставка допоможе врегулювати сьогоднішню політичну ситуацію у партії та країні. Він узяв на себе відповідальність за провал партії на місцевих виборах і вимагає припинити політичні переслідування з боку переможців. Заявив, що колись нині правляча партія Соціал-демократичнийо союз Македонії пошкодує про свої дії.


Але люди дедалі менше вірять Ніколі Груєвскі, який за час перебування при владі пересварив країну з усіма сусідами, сприяв процвітанню корупції, підслуховуванню неугодних бізнесменів, політиків, журналістів. При ньому життєвий рівень народу не зростав, і країна втрачала перспективи на зближення з Євросоюзом. 


За Зорана Заєва все круто змінилося. Перед Македонією відкрилася ясна перспектива вступу до НАТО й початку в наступному році переговірного процесу про членство в ЄС. І навряд чи хтось шкодуватиме про відставку Груєвскі з посади керівника партії, яка керувала країною понад 12 років і занурювала її в ізоляцію від Європи.