Невідомі їздять селами Вінниччини і пропонують власникам землі укладати з ними договори оренди. Обіцяють високу платню — по 10—15 тисяч гривень за пай. Посадовці називають це прихованим рейдерством. А що кажуть селяни?

Про факти «земельної агітації» поінформував на засіданні антирейдерського штабу при Вінницькій облдержадміністрації керівник департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Микола Ткачук. «Голосу України» повідомляли про такий факт із Могилів-Подільського району. Читач, який телефонував, казав: «агітатори» так розбурхали людей, що в селі сталася мало не революція. «Зрозуміло, що кожному хочеться отримувати за землю більше, але чи не втрапимо в якусь халепу? — продовжував співрозмовник. — Іди знай, що він напише в договорі. На словах усе добре. Та чи не станеться так, що від нинішнього орендаря підеш до другого, а той «кине» тебе?» Народ сперечається до хрипоти. Бо ж за обіцяні великі гроші вимагають, щоб договір був підписаний аж на 49 років!..
— Це теж рейдерство, тільки у прихованій формі, — зазначив посадовець. За його словами, наприкінці 2017-го — на початку 2018-го у третини власників паїв спливає термін дії договорів на оренду. Саме це стало причиною такої агітації. Найлегше зацікавити людей великою сумою грошей. Ось і пропонують за землю більше. Є власники, які погодилися  передати таким свою ділянку. Що з того вийшло? Як з’ясувалося, це була разова виплата, її використовують, щоб підштовхнути до передання наділу новому орендарю.
— Річ у тім, що ніде заохочувальну суму не фіксують, — пояснив Микола Ткачук. — Не зазначають у додаткових угодах, не вносять зміни у ще чинні договори оренди, тобто ці кошти зависають у повітрі. Так з них не сплачують податки.

Віктор СКРИПНИК.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Вінницька область.

 

ДО РЕЧІ

Прибутковість треба підвищувати

Заступник голови Сумської облдержадміністрації Микола Подопригора вважає, що віддача землі у регіоні може й повинна бути більшою. Цей важливий показник залежить від місцевих відділів Держгеокадастру, районної влади та голів сільрад і об’єднаних територіальних громад. Непоодинокі випадки зловживань у земельній сфері та порушень прав власників паїв. Від цього потерпають не лише люди, а й місцеві бюджети, котрі недоотримують значні кошти.
Показово, що з початку нинішнього року орендна плата за використання земельного паю зросла на Сумщині більш як на відсоток — із 6,6% до 7,7% від нормативної грошової оцінки. Власникам паїв нараховано 1,53 млн грн, з яких понад мільйон уже виплачено.

Володимир ЧЕРНОВ.

Сумська область.

 

ТИМ ЧАСОМ

Понад два мільярди гривень — за оренду паїв

На Вінниччині майже повністю розрахувалися з селянами за оренду їхніх земельних паїв — загалом сплачено більш як 2,2 мільярда гривень.
За словами керівника департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації Миколи Ткачука, середній розмір орендної плати — 6,2 відсотка від нормативної грошової оцінки землі. Це майже вдвічі більше за показник 2016 року. Ще одна тенденція — посилення конкуренції між орендарями. Є випадки, коли за землю сплачують 8—12 відсотків вартості орендованої ділянки.
Керівник департаменту звертає увагу, що з  понад двох мільярдів гривень 70% сплачено готівкою, решта — в натуральній формі. «Дедалі більше селян просять розраховуватися з ними живими грішми, — каже Микола Ткачук. — Хоча раніше переважали виплати зерном, цукром, олією, іншими харчовими продуктами».
Загалом на Вінниччині земельні паї мають майже 508 тисяч громадян. У користування сільгосппідприємствам і фермерам передано 437 тисяч ділянок. Середній розмір паю в регіоні — понад два гектари.