Уряд остаточно схвалив проект Держбюджету на 2018 рік та передав його до парламенту. «Ми провели достатньо якісну дискусію з лідерами фракцій, комітетами, коаліцією і позакоаліційними народними депутатами і пропонуємо, щоб проект бюджету на 2018 рік було розглянуто 7 грудня. Це абсолютно прийнятна дата, коли все підготовлено для розгляду та ухвалення і законів, і самого бюджету», — сказав під час засідання Кабінету Міністрів прем’єр Володимир Гройсман та підкреслив, що вчасно прийнятий бюджет дасть змогу якомога раніше розпочати реалізацію програм розвитку країни. «Не так, як це, можливо, хтось собі уявляє, щоб розпочинати будівництво доріг у вересні. Ні, ми вже в січні маємо бути готові коштами, проектами, всім іншим для того, щоб, тільки-но будуть нормальні погодні умови, вийти масштабно відбудовувати Україну. Тому ключове значення має вчасність прийняття необхідних рішень», — зазначив він та підкреслив, що підготовлений документ базується на реалістичних показниках зростання національної економіки в розмірі 3 відсотки.

«Ми закладаємо в наступному році зростання національної економіки на 3 відсотки. Цьогоріч, за різними оцінками, ми будемо мати зростання економіки до 2 відсотків. Але хочу підкреслити, що зростання на 3 відсотки в наступному році дає нам можливість виробити щонайменше на 400 мільярдів гривень більше продукції і послуг, ніж у 2017-му. І тільки фонд зарплати в цих 400 мільярдах дорівнюватиме додатковим 170 мільярдам гривень, які отримають українці в наступному році», — спрогнозував прем’єр. А загалом доходи зведеного бюджету-2018 плануються на рівні 1 трильйона 155 мільярдів гривень, тоді як за результатами 2017 року вони мають скласти 974 мільярди гривень. Прогнозований рівень інфляції у 2018 році має становити 9 відсотків (у 2017-му — 11,2).
Висловивши переконання, що наступного року експорт української продукції зросте з 50 до 55,7 мільярда доларів, прем’єр зауважив, що тільки за рік впровадження Угоди про асоціацію з ЄС в частині вільної торгівлі ми вже маємо десятивідсоткове зростання експорту до країн Європи.
Уже традиційно чи не найважливішим пріоритетом бюджету є сфера безпеки та оборони країни, тож на зміцнення обороноздатності буде спрямовано 5 відсотків ВВП, або 165 мільярдів гривень.
Ще один пріоритет — масштабне будівництво та реконструкція доріг. Зокрема, з 1 січня 2018 року має запрацювати Дорожній фонд, тож в планах уряду — реконструкція доріг «Київ—Чернівці», «Харків—Суми», «Київ—Харків—Довжанський», «Дніпро—Решетилівка». Загалом тільки на реалізацію одного масштабного проекту будівництва магістралі, яка з’єднає наш західний кордон з українськими портами та охопить вісім областей (Львівську, Тернопільську, Хмельницьку, Вінницьку, Черкаську, Одеську, Миколаївську та Херсонську), планується виділити 4 мільярди гривень.
Прем’єр детально зупинився на планах з підтримки аграрного сектора, продукція якого займає ключове місце в українському експорті. «Що нам потрібно зробити в наступному році? Цього року ми запровадили програму здешевлення на 20 відсотків вартості аграрної техніки, яка вироблена українськими руками з української сировини, і спрямували на це 550 мільйонів гривень. У наступному році ми збільшуємо цю цифру до 1 мільярда гривень, а це означає, що всі, хто купуватиме українську аграрну техніку, отримають від держави 20-відсоткову компенсацію її вартості. Тобто якщо помножити цю цифру на п’ять, то української техніки має бути вироблено щонайменше на 
5 мільярдів гривень», — підкреслив В. Гройсман. Окремо 1 мільярд гривень планується виділити на підтримку фермерських господарств та 4 мільярди — на розвиток тваринництва. Ці кошти, зокрема, буде спрямовано на здешевлення ставок за кредитами для будівництва ферм чи молочнотоварних комплексів. «Ми зробимо все, щоб такі кредити коштували, можливо, символічні 
3 відсотки, тому нам потрібно дати аграріям доступ до дешевих та довгих ресурсів, і така програма розпочне свою дію в наступному році», — запевнив прем’єр.
Серед інших позицій проекту бюджету-2018 глава уряду виокремив збільшення фінансування на підтримку в рамках децентралізації місцевих громад (Державний фонд регіонального розвитку зросте із 3,5 до 6 мільярдів гривень, а підтримка територіальних громад збільшиться з цьогорічних 1,5 мільярда гривень до 6 мільярдів). Також 115 мільярдів гривень буде виділено на медичну галузь, в якій з 1 січня 2018 року мають розпочатися визначені медичною реформою зміни. «Ми хочемо, щоб наші сімейні лікарі отримали більшу заробітну плату, а люди, які до них звертаються, отримали нову якість медичної допомоги», — зазначив В. Гройсман та підкреслив, що проект Держбюджету на 2018 рік «абсолютно готовий до ухвалення Верховною Радою».

Сергій ЛАВРЕНЮК.