Процес децентралізації розпочався у час, коли Україна проходила найбільші випробування — розривалася між проблемами, щодня вирішувала питання фінансового забезпечення і оборони від ворога. «Тоді ми збагнули — ключова сила української держави — в її громадянах», — наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій у вітальному слові на Другому форумі об’єднаних громад «Ініціативи, що змінюють життя».

 

 

Представник Ukraine Local Empowerment, Accountability and Development Programme Марі Педак, голова Коблєвської об’єднаної громади (Миколаївська область) Володимир Паніч, голова Олександріївської об’єднаної громади (Миколаївська область) Микола Бензар, представник Ukraine Local Empowerment, Accountability and Development Programme Камеран Худур.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.  

Захід відбувся у столиці за участі вищого керівництва держави Президента Петра Порошенка, Голови Верховної Ради Андрія Парубія та Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Завдання — згуртувати місцеве самоврядування, представників парламенту, уряду, бізнес-спільноти, дипломатичні представництва, проекти міжнародної технічної допомоги довкола питань місцевого економічного розвитку, залучення інвестицій, розбудови малого та середнього бізнесу.


«Здавалося б, під час окупації навпаки має відбуватися максимальна концентрація всіх зусиль і фінансових потоків, мають цементуватися державні органи влади. Проте тоді було ухвалено рішення взяти курс на децентралізацію. Це стало асиметричною відповіддю на зовнішні загрози та внутрішні виклики. Російський агресор не чекав від нас такої реакції. Децентралізація по-українськи в її нинішньому втіленні — це не лише тверда воля вийти з кремлівської матриці побудови ієрархії влади. Це зшивання всього різноманітного українського простору через поєднання сотень спроможних громад з усіх регіонів України. Так формується спільний український простір гармонійного поєднання національних і місцевих інтересів на основі українського демократичного духу, спільного подолання зовнішніх викликів та бажання спільного успішного майбутнього. Так твориться сучасна українська держава! Децентралізація, по суті, стала новим Магдебурзьким правом для українських місцевих громад», — сказав Андрій Парубій.


Водночас А. Парубій нагадав, що більшість важливих рішень на шляху децентралізації ухвалювалися саме у Верховній Раді України, однак визнав, що кожен із законів, етапів децентралізації — це результат великих, а іноді й складних дискусій між представниками депутатських фракцій.


Торкнувшись питання вже ухвалених законів, Голова Верховної Ради зазначив: «Переконаний, що для завершення реформи і Президентом, і парламентом, і урядом буде зроблено ще низку дуже важливих кроків». Зокрема, має бути вирішено питання поширення юрисдикції органів місцевого самоврядування на всю їх територію. «Ухваливши у першому читанні законопроект № 6403 про внесення змін до закону про регулювання містобудівної діяльності, Верховна Рада впритул наблизилась до вирішення цього питання. Адже після ухвалення та набуття чинності цього закону ОТГ отримають можливість здійснювати просторове планування усієї території. Сподіваюсь, що невдовзі ми зможемо ухвалити цей законопроект у цілому», — зауважив він.


Великим успіхом глава парламенту назвав і ухвалення у першому читанні законопроекту щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до міст обласного значення: «Ухвалення цього законопроекту очікують 187 міст обласного значення. Ми розуміємо важливість цього законопроекту, оскільки він сприятиме створенню великої кількості нових громад». А. Парубій висловив сподівання, що цей законопроект найближчим часом буде ухвалено в цілому.


Крім того, нагадавши, що Днем місцевого самоврядування стала дата ухвалення першим скликанням Верховної Ради закону про місцеві ради народних депутатів та місцеве і регіональне самоврядування, А. Парубій висловив сподівання, що після успішного завершення реформи у країні з’явиться нове свято — День децентралізації. І його датою стане п’яте лютого. Саме цього дня у 2015 році восьмим скликанням Верховної Ради було ухвалено закон про добровільне об’єднання територіальних громад, який започаткував реформу місцевого самоврядування.


Вітаючи очільників об’єднаних громад з професійним святом, Голова Верховної Ради наголосив: «Розвиваючи сильні, самодостатні, ефективні об’єднані громади, ми творимо могутню країну — європейську і сучасну Україну! Бажаю всім нам успіху на цьому шляху!».


Водночас Президент Петро Порошенко висловив сподівання, що Верховна Рада ухвалить Держбюджет-2018 вже цього тижня. Адже кошторис передбачає подальше збільшення доходної бази місцевих бюджетів. Зокрема, з першого січня 2018 року до місцевих бюджетів зараховуватиметься 5 відсотків рентної плати за користування надрами. Крім того, майже 2 млрд грн заплановано субвенції на формування інфраструктури ОТГ. Загалом, повідомив Президент, державна підтримка проектів місцевого самоврядування у 2018 році становитиме 18,5 млрд гривень.


Окремо глава держави наголосив на правильності рішення про підвищення мінімальної зарплати з 1600 до 3200 гривень. «Це безпрецедентне рішення в умовах України, це правильне рішення, його слід продовжувати», -сказав він і висловився за підвищення мінімальної зарплати наступного року до 4100 гривень.


У свою чергу Прем’єр-міністр Володимир Гройсман наголосив на необхідності ліквідації дублюючих функцій районних рад і адміністрацій. «Маємо ухвалити закон про адміністративно-територіальний устрій. Нам потрібно ліквідувати дублювання функцій районних рад і адміністрацій. Там, де в межах одного району створена одна, дві, три і більше громад, має бути повсюдне повноцінне місцеве самоврядування на базі об’єднаної територіальної громади», — сказав Гройсман і додав, що представники громад краще за будь-кого зможуть управляти нею.


«Наша кінцева мета — це повсюдне місцеве самоврядування з самодостатніми і сильними громадами», — підсумував Володимир Гройсман.

Цитата

Голова Верховної Ради Андрій Парубій:


«Бюджетна децентралізація, що стала можливою завдяки злагодженій діяльності Президента, парламенту та уряду, не лише дала територіальним громадам більший ресурс, а й зробила Україну однією з найбільш децентралізованих країн Європи».