У місті Глобине, що на Полтавщині, урочисто відкрили сучасний Центр надання адміністративних послуг. До сотні таких послуг отримуватимуть тут мешканці однойменної об’єднаної територіальної громади, яка понад два роки тому згуртувала жителів згаданого райцентру та ще шістьох тепер уже колишніх сільрад.

Фахівець центру Оксана Стіхіна здійснює реєстрацію прав на нерухоме майно.

Новий ЦНАП у Глобиному відкривали з музикою.

Попри те, що місто було і залишається столицею району, після істотного розширення повноважень у складі ОТГ тут досить гостро відчули дефіцит приміщень для фахівців, покликаних забезпечувати її повноцінне функціонування. Ще більше бракувало справді сучасних не лише за терміном будівництва, а передусім за їхнім внутрішнім наповненням споруд. Скажімо, у будівлі нинішнього ЦНАПу раніше діяло бюро технічної інвентаризації. Однак умови, в яких там працювали спеціалісти, потребували докорінного поліпшення...
Як повідомив на урочистостях із нагоди відкриття центру міський голова Глобиного Станіслав Джусь, реконструкцію будівлі та облаштування довколишньої території було виконано за рахунок бюджету громади. Водночас на оснащення його новітнім комп’ютерним обладнанням і програмним забезпеченням, оргтехнікою та меблями кошти виділили міжнародні партнери, котрі допомагають новоствореним об’єднаним територіальним громадам в Україні. Зокрема, йдеться про представництво програми «U-LEAD з Європою». Саме воно посприяло й навчанню працівників центру, в якому створено сім робочих місць, за європейськими стандартами. Сертифікати про це вони отримали під час згаданих урочистостей.
Разом із головою ОДА Валерієм Головком та іншими гостями мешканців громади з відкриттям ЦНАПу привітала керівник напряму покращення місцевих послуг для населення цієї програми Сусанна Делланс. Зрештою, гості та господарі перерізали стрічку на вході до приміщення й оглянули центр. Та, власне, переконалися в тому, що вийшов він справді ошатним і сучасним. Умови для надання послуг у ньому — з електронною чергою, куточком для дітей відвідувачів та іншими зручностями — майже не відрізняються від тих, якими забезпечені мешканці обласних центрів чи столиці. Тож гості побажали тамтешнім фахівцям, як то кажуть, тримати марку євростандартів передусім у спілкуванні з відвідувачами.
А ті європейські стандарти від старих радянських відрізняються насамперед тим, що будь-який ЦНАП покликаний бути не такою собі бюрократичною конторою, а своєрідною візитівкою органу місцевого самоврядування та, власне, громади. І має слугувати не чиновникам, а винятково її мешканцям. До речі, кількість послуг у щойно відкритому центрі постійно збільшуватиметься. Передусім тут планують розширити спектр, який стосується соціальних питань. Згодом оформлятимуть і видаватимуть паспорти. Щоб зробити ці послуги доступнішими для жителів віддалених сіл, у Глобинській об’єднаній територіальній громаді роблять також чимало. Зокрема, поліпшують транспортне обслуговування і наближають зручності та комфорт до всіх населених пунктів.

Василь НЕЇЖМАК.
Фото автора.

Полтавська область.