Перші дев’ять територіальних громад Вінниччини представили свої населені пункти на фестивалі подільських громад «Відродимо село — розквітне Україна», що відбувся на сцені концертної зали «Плеяда» обласної філармонії.

Початок презентації у всіх був однаковий: присутніх знайомили з книгами з історії населених пунктів, що їх представляли на фестивалі. Робили це автори видань й активісти громад. Усі дев’ять книг видано за кошти облдержадміністрації у рамках проекту підтримки місцевих авторів. Наявність таких видань стане перепусткою на фестиваль для майбутніх учасників.
— Кожен з нас має знати історію своєї батьківщини так само добре, як історію держави, — наголосив у своєму виступі голова Вінницької облради, історик за фахом Анатолій Олійник. — Одне із завдань цього масштабного заходу — відкрити саме ті сторінки краю, які багато років приховували або подавали у перекрученому вигляді, як це було вигідно тодішньому комуністичному режиму. Відкрити і зафіксувати у друкованому слові. Знаннями історії виховується патріотизм.
Скільки ж цікавинок є в кожному населеному пункті! Про них присутні в залі дізналися від представників громад селища Браїлів, сіл Борівка, Гущинці, Гальжбіївка, Каришків, Красносілка, Куманівці, Михайлівці, Пилипи-Борівські. Супроводжувалася презентація демонстрацією талантів цих громад (на знімку). У залі були керівники ще дев’яти ОТГ. Книги про них уже написані, чекають на друк. Представлять їх у наступному турі фестивалю.
— У нас амбітні плани — видати книги про кожен населений пункт області, — каже головний редактор журналу «Вінницький край» Вадим Вітковський. — А їх у нас понад тисяча. Це можливо. Тільки б депутати й надалі продовжували підтримувати патріотичний проект «Моя Вінниччина», у рамках якого відбувається фестиваль.

Фото з сайту Вінницької облради.