Здавалось би другорядна тема — заборона в’їзду в Україну російському актору Добронравову, одному з головних героїв серіалу «Свати», та скасування держреєстрації стрічки і визнання недійсним прокатного посвідчення на всі сезони, про що голова Держкіно Пилип Іллєнко повідомив у Facebook, не на жарт збурила суспільство. Та про все по порядку. 22 листопада СБУ заборонила Добронравову на три роки в’їзд до нашої країни. Як повідомила речниця відомства Олена Гітлянська, актор неодноразово робив антиукраїнські публічні заяви, в яких підтримував анексію Криму Росією. Він також багато разів відвідував окупований півострів із порушенням українського законодавства. Водночас Мінкульт вніс Добронравова до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці (у списку 114 прізвищ). На заборону емоційно відреагував Володимир Зеленський, художній керівник студії «Квартал-95», що продукує скандальний серіал. В оприлюдненій ним заяві дісталося Мінкульту, СБУ, Нацраді, РНБО, звинуваченим у спекуляціях на псевдопатріотичних темах. На думку шоумена, заборона — «це абсурдне рішення, яке суперечить здоровому глузду. Його єдина мета — відвернути увагу суспільства від гострих актуальних проблем». Та й узагалі, каже він, спочатку розберіться з кумами, а тоді беріться за сватів.
Проти заборони виступив лікар і телеведучий Євген Комаровський. Він заявив: «Як же ви дістали... Тисячі злодюг, бандитів, брехунів, маніпуляторів, професійних розпалювачів ненависті між людьми, реальних убивць, продажних «оборонців права» — все це для вас не вороги. Вороги у вас артисти... Саме полювання на артистів — чудова димова завіса, за якою так зручно ховатися справжнім зрадникам і злодіям». (Хм... і лікарі можуть, як Пилип з конопель...)
І завершує любитель «Сватів» свій спіч закликом ігнорувати тих, хто проти серіалу. Та при всьому бажанні нікому не вдасться ігнорувати факти. А вони такі. Актриса Ірма Вітовська у Facebook виставила 80(!) кадрів із серіалу, які популяризують державу-агресора і створюють позитивний образ її силових структур. А саме це і заборонено Законом України «Про кінематографію».
Так ось. «Свати» щонайменше 80 разів милуються російським гербом і триколором на держустановах, катерах, шевронах поліцейських, портретами моложаво-ботоксного Путіна тощо.
Крім того, серіал пропагує російський спосіб життя. З грубими поліцейськими, крикливими бабами, «запоребріковою» культурою. Український і російський побут, стосунки в родині відрізняються, як небо і земля. Росіян у світі впізнають за матірною лексикою, штовханиною, криками, лайками. Творці серіалу, можливо, навіть не усвідомлюючи того, вживляють все це у свідомість нашого суспільства. Ще один аспект — у стрічці Росія багата країна, і всі, хто там живуть, — ловлять манну з неба. Підміна понять, пропаганда багатої Росії, у якій мільйони людей не мають елементарних побутових вигод, живуть у бараках і виливають нечистоти з вікон, уже зіграли злий жарт із тими, хто повірив у велич двоглавого орла і кричав у Криму і на сході «Путін пріді».
Захищаючись, Зеленський сказав, що серіал люблять мільйони людей. Думаю, висловлювання багатьох користувачів соцмереж, котрі називають «Свати» «бридким мокшанським милом», а гру акторів «кривлянням клоунів дешевого цирку», його мають отверезити. Панове, не треба українців сватати за те, що їм безплатно не потрібно. А взагалі давно час піднести «сватам» великого гарбуза.

Світлана ЧОРНА.

Мал. Миколи Капусти.