На Сумщині впроваджують алгоритм співпраці між райрадами, райдержадміністраціями та об’єднаними територіальними громадами, утвореними в цих районах. Про те, як керівники владних структур знаходять спільну мову під час розв’язання важливих для людей проблем, вони доповідатимуть на понеділкових апаратних нарадах в облдержадміністрації.
Така робота вже розпочалась: про реалізацію спільних проектів доповіли голова Білопільської райдержадміністрації Володимир Верещагін та голова Миколаївської ОТГ Білопільського району Іван 
Ігнатьєв. За словами очільників, Миколаївка вже одержала на соціально-економічний розвиток понад 8 млн грн. На ці гроші придбали майже десяток автомобілів та іншої техніки, реконструювали водогін, відремонтували приміщення школи, збудували ЦНАП. У Миколаївці після багаторічного простою запрацював цукрозавод — на сьогодні він єдиний в області.
Миколаївська ОТГ — одна з найбільших сільських громад на Сумщині. Розроблено програму її соціально-економічного розвитку на 2017 рік. Згідно з документом тут втілюють у життя 17 інвестиційних проектів. Нині значна частина з них перебуває на стадії завершення, тож обсяг вкладених у населені пункти громади коштів до кінця року зросте ще на кілька мільйонів гривень.
Водночас голова ОТГ Іван Ігнатьєв вважає: успіхи були б ще відчутніші, якби, окрім райдержадміністрації, з новоствореною громадою охочіше співпрацювала ще й Білопільська районна рада. Від представницького органу залежить багато, зокрема, фінансування розташованої в Миколаївці опорної школи, передача на баланс ОТГ деякого майна та інші питання. Їх вирішення пригальмовується, хоч видимих причин для цього й немає.

Володимир ЧЕРНОВ.

Сумська область.