У Наталії САМАРІНОЇ з Козятина на Вінниччині четверо онуків. У свої 40 жінка народила ще й трійню — двох хлопчиків і дівчинку! Двійню вона вже мала. Загалом у сім’ї Наталії і Михайла Самаріних — 11 дітей!..

На знімках: Наталія Самаріна та її малюки.

Народжувала Наталія у Вінницькій обласній лікарні імені Пирогова. Перші п’ять днів після пологів жінка почувалася непогано. Залишалася разом із дітьми. Вигодовувала їх грудним молоком. А потім... «Я задихалася від найменшого руху, — розповідає Наталія. — Таке враження, ніби хто на шию накинув петлю і душить». Її перевели у відділення акушерства і гінекології. А немовлят де подіти? Мали віддати у дитячий будинок.
— Коли я дізналася, що новонароджених братиків і сестричку хочуть від мами забрати, одразу приїхала у Вінницю, — розповідає найстарша дочка Наталії Альона. — Пояснила, що доглядатиму їх, поки мама одужає. Забрала до себе додому в Козятин.
— Якщо немовлята з Альоною, я спокійна, — каже багатодітна мати. — Хоч їй тільки 23, а вже має четверо своїх діток. Добре знає, як обходитися з такими крихітками. Серце крається, як у кожної жінки. Та що робити? Треба лікуватися.

Усі однакового зросту

Під час спілкування з пані Наталією у лікарняній палаті був присутній завідувач відділення акушерства й гінекології досвідчений лікар Володимир Бойчук.
— Ускладнення, які виявили у породіллі, могли призвести до трагічних наслідків, — каже лікар. — Ми не приховуємо цього від пацієнтки. Нині уже можна сміливо говорити, що найскладніший період залишився позаду. Вона згадувала, що ставало важко дихати. Частина легенів була виключена з дихальних функцій. Тромби закрили. Маму для діток врятували лікарі і Всевишній.
— Я знала, що буде трійня, — розповідає Наталія. — Після останнього перед пологами УЗД лікар сказав: «У вас комплект, хоч і не повний, — два хлопчики і дівчинка».
Медики кажуть, що дітки народилися здорові. Як для трійні у них гарна вага. У дівчинки — 2700 грамів, хлопчиків — 2670 та 2310 грамів. А зріст у всіх однаковий — 48 сантиметрів. Імена придумали одразу, бо є кому, — Гліб, Кирило й Кароліна.

Лелека прилітав частенько

Хлопці у Самаріних народжувалися частіше. Однак перша дитина — дівчинка. Альоні, як уже згадували, 23. А потім пішли хлопці, причому народжувалися через кожні три роки. З таким проміжком часу сімейство поповнилося на синів, яких назвали Михайлом, Сергієм, Олександром та Артемом. Після народження Артема минуло чотири роки, і у 2010-му лелека приніс Самаріним ще хлопчиків-двійнят — Дмитра і Максима. Через два роки по тому усіх потішила поява в домі Алінки. Тепер радіють трійні. «У нас своя хата. Старенька, щоправда. Хоч у тісноті, та в дружбі. Діти людяні, допомагають одне одному», — каже пані Наталія.
Альона зареєструвала немовлят. Каже, коли мама повернеться з лікарні, хоче зробити їй сюрприз — вручити свідоцтва про народження. «Поки у мене є помічники — свекруха, кума, брати і тато, — я пішла у РАЦС», — розповідає дівчина.
Радість у маминої помічниці перемішана зі смутком. Каже, працівники соціальної служби, які мало не щодня навідуються до її помешкання, натякають, що дітей треба передати у дитячий будинок. «Хвилююся через те, що у мами й тата хата гірша, ніж у нас, — каже Альона. — Можуть сказати, що умови не відповідають, і заберуть. Ремонт нема за що робити. Тато працює на хлібозаводі, платня невелика...»

Інформація до роздумів

Востаннє народження одночасно трьох дітей у Козятинському районі зафіксували майже 20 років тому — у 1998-му. Тоді у родині Прусів раділи появі на світ трьох донечок. Потім мама Оксана народила ще двох діток. Удостоєна почесного звання «Мати-Героїня».
Із якими подарунками зустрінуть у Козятині маму 11 дітей Наталію Самаріну?

Віктор СКРИПНИК.
Фото автора та надане Альоною Самаріною.

Вінницька область.