Прокуратура Міжнародного кримінального суду в Гаазі розглядає можливість кваліфікації бойових дій на Донбасі як міжнародного конфлікту. Про це йдеться у результатах попереднього розслідування подій в Україні  в період Революції Гідності, окупації Криму Росією і початку вторгнення російських військ на Донбас, викладених у щорічній доповіді прокурора МКС Фати Бенсуди. У висновку щодо кваліфікації конфлікту на сході України, який у Кремлі намагаються представити як внутрішній, зазначено: «Канцелярія прокурора також навела додаткові відомості, які вказують на факт існування прямого військового протистояння між збройними силами РФ й України».

Стосовно Криму прокурор зробила висновок: РФ після захоплення там адмінбудівель з лютого 2014 року визнала, що у встановленні контролю над півостровом брав участь її військовий персонал. У доповіді наголошується: «за умови, що в Криму і Севастополі буде фактично зберігатися стан окупації», на ці території поширюється і «право міжнародних збройних конфліктів». Щодо порушень прав людини Москвою у доповіді є згадка про зникнення і вбивства, жорстоке поводження, примусовий призов кримчан на службу в ЗС РФ, порушення права на справедливе судочинство, переміщення частини цивільного населення Росії на півострів і частини населення — за межі його території, захоплення майна, утиски кримських татар. Однак у даному випадку ці злочини кваліфіковані як «ймовірні».
Окрім того, за словами прокурора, після 20 лютого 2014 року на сході України зафіксовано понад 1200 випадків можливого скоєння злочинів. Йдеться про понад 10 тисяч загиблих, зокрема, 2,5 тисячі цивільних, утримання під вартою та застосування тортур як до бійців, так і до цивільних, сексуальні та гендерні злочини, руйнування цивільних об’єктів та зникнення понад 15 тисяч осіб.
Як відомо, попереднє розслідування у справі «Ситуація в Україні» канцелярія прокурора почала 25 квітня 2014 року. Після попереднього аналізу було зазначено, що «злочини, імовірно скоєні в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року, не є злочинами проти людяності». У новій доповіді зазначено, що попередній висновок поки залишається незмінним, але канцелярія прокурора проводить аналіз додаткової інформації про події на Майдані, отриманої нею у 2017 році.