Виноградівський рецепт

«Сандерс-Виноградів» — спільне підприємство, яке розташоване у невеличкому містечку на самій околиці держави. Проте фірму та її керівника Германа Розентала знали і знають найавторитетніші представники українського політикуму та вітчизняної економіки — президенти України, очільники парламенту, прем’єр-міністри, народні депутати, керівники Закарпаття. Зрештою, ще до цього вітчизняного визнання його давно знали і тепер знають відомі представники європейського бізнесу. Знають як надійного партнера, котрий працює за європейськими правилами. Прикладом довір’я до «Сандерс-Виноградів» стала співпраця з надзвичайно вимогливою фірмою ІКЕА. До слів закарпатця Германа Розентала завжди дослухаються, оскільки він не тільки передбачає тенденції в економіці, а й показує приклад, як готуватися до ситуації і як розв’язувати проблеми.
...Так було і чверть століття тому, коли на економічній мапі Закарпаття з’явилося спільне німецько-українське підприємство «Сандерс-Виноградів».
Тоді воно стало орієнтиром для європейських фірм, які придивлялися до України як до перспективної, але сповненої ризиків території. Для того щоб прийняти рішення, їм потрібен був приклад успішного бізнесу в Україні — саме таким прикладом став «Сандерс-Виноградів».

Засновник і керівник СП «Сандерс-Виноградів» Герман Розентал.

У цеху пошиття.

Якісні подушки — особлива гордість виноградівських швачок.

Інвестори починають і виграють

Німецьке підприємство родини Сандерсів було засноване в містечку Брамше у 1885 році. Понад 130 років «Сандерс ГМБХ» виготовляє постільну білизну, подушки та інший асортимент, пов’язаний зі створенням домашнього комфорту. Вироби «Сандерса» замовляють найпрестижніші фірми світу. Загальна стратегія, яку свого часу запровадив Ганс Христіан Сандерс, виправдала себе упродовж століття.
Новим етапом у діяльності фірми став прихід в Україну, на Закарпаття.
Тут і відбулося знайомство Ганса Христіана Сандерса з Германом Розенталом. Розпочалися інтенсивні ділові перемовини, в результаті чого 25 років тому народилося спільне підприємство. За чверть століття невелика фабрика на 18 швачок перетворилася на одну з найбільших за кількістю трудівників у Європі серед тих, які працюють у цьому сегменті промисловості.
Минули десятиліття, світ кардинально змінився і прийшов час нових, інколи радикальних рішень. 2017-й став важливим у стратегії і діяльності «Сандерса». Генеральним акціонером фірми став доктор Ерхард Ґроссніґ. Це ім’я широко відоме в Австрії і Європі, особливо серед представників фінансово-економічної сфери. Його співучасть автоматично сприймається як вихід підприємств та компаній на новий рівень ведення бізнесу. Сьогодні інвестори на базі виноградівського підприємства формують нову стратегію. Потрібно вирішити два завдання: забезпечити такі умови праці, які б конкурували з пропозиціями європейських роботодавців. Адже у сусідніх країнах — Угорщині, Словаччині, Чехії, Польщі, Румунії — відчуваючи дефіцит кадрів, створюють демпінгові умови для появи нових робочих рук з України. Як цьому протистояти?

Дбаймо про своїх людей

Герман Розентал щоразу нагадує закарпатським колегам-підприємцям: «Дбаймо про своїх людей, цінуймо їх, треба знайти можливість їх підтримати — особливо в ці важкі часи».
Наші швачки, продовжує відомий керівник, це той золотий фонд, який забезпечує високу репутацію виноградівського підприємства.
І фірма «Сандерс» подбала про своїх працівників: у 2001 році зведено адміністративно-побутовий корпус, в якому діє оздоровпункт, кав’ярня, їдальня, магазин продовольчих і промислових товарів. Усі працівники виноградівського «Сандерса» можуть пообідати в їдальні свого підприємства лише за 10 гривень! (За ці гроші не купиш навіть пакет молока.)
Заробітна плата видається без затримки, двічі на місяць. Щорічно виплачується тринадцята зарплатня. «Люди починають розуміти переваги роботи вдома, — каже головний бухгалтер Леся Леньо. — Підприємство незмінно демонструє прогрес у зростанні обсягів і відповідно заробітної плати. Якщо у 2013 році середня зарплата становила 3 тисячі 478 гривень, то в наступні роки, незважаючи на несприятливу загальну ситуацію, оплата зростала. У підсумку середній заробіток за 2017 рік становить 10 тисяч 940 гривень! Зрозуміло, що досвідчені, кваліфіковані працівники отримують більше. Та й розмір зарплати — не єдиний фактор, який впливає на кількісну стабільність колективу. На роботу та з роботи людей безплатно довозять на мікроавтобусах та орендованих автобусах. Члени колективу не лише спільно працюють, а й проводять разом дозвілля, скажімо, на березі річки Тиса або на базі відпочинку».
Щоквартально виплачуються премії всім працівникам за успішне та своєчасне виконання замовлень і високу якість продукції; щорічно восени кожному працівникові додатково видають кошти для придбання овочів на зиму. Напередодні свят (Новий рік, 8 Березня, Великдень, День працівника легкої промисловості...) персонал отримує подарунки. Також керівництво вітає кожного в день народження і вручає пляшку шампанського!

За тиждень «Сандерс-Виноградів» виконує тисячі замовлень

При всіх витратах на соціальний пакет «Сандерс-Виноградів» залишається цікавим для замовників як виконавець найскладніших завдань.
— Наше підприємство успішно конкурує у сфері надання послуг, — розповідає виробничий директор Ірина Котіна, — тому що виконує роботу, за яку береться не кожен. Ми з готовністю приймаємо замовлення на кілька десятків, а то й лише на один виріб. А таких замовлень надходить тисячі(!) протягом тижня. Тому і технологам, і швачкам доводиться оперативно опановувати техніку пошиття. І все це треба виконати бездоганно і своєчасно. Цехи «Сандерса», по суті, стали майстернею «індпошиву», але з промисловими темпами роботи.
Організація праці дала свій результат: «Сандерс-Виноградів» зумів утримати стабільний фінансовий баланс упродовж десятиліть.
— У перспективі розширятимемо виробництво, — каже фіндиректор Юхим Розентал. — Сьогодні триває робота з розширення виробничої бази на території виноградівських промислових площ, що займають дві тисячі квадратних метрів. Це дасть можливість перенести частину потужностей сюди, у Виноградів, для виконання замовлень фірми «Steррdесkеn». А цех, який діє у місті Іршава, повністю зосередиться на замовленнях шведського меблевого гіганта ІКЕА.
Отже, підприємство під зростаючу кількість замовлень істотно нарощує виробничі потужності. А це в свою чергу — що дуже приємно для працівників і місцевого населення — змушує збільшувати кількість робочих місць.
«Сандерс-Виноградів» невпинно розвивається. І приречений, що похвально, бути успішним!

Василь ГОРВАТ, Василь НИТКА.
Фото надані прес-службою підприємства.

Виноградів Закарпатської області.

 

ЦІКАВИЙ ФАКТ

 На «Сандерс-Виноградів» працюють понад п’ять з половиною сотні швачок, закрійників, технологів та інженерів. Майже сто молодих матерів нині перебувають... у декретних відпустках.

 

ЦИТАТА

Фінансовий директор Юхим РОЗЕНТАЛ:

— Якщо брати за точку відліку 2012 рік «Сандерс-Виноградів» нарощує виробництво і у фізичних, і грошових вимірах, залучаючи серйозні інвестиції. Причому обсяг їх впровадження зростає — від 2 мільйонів 204 тисяч у 2013 році — до 23 мільйонів 800 тисяч гривень у 2016-му. Загальна сума інвестицій за п’ять останніх років становить понад 60 мільйонів гривень. Ці кошти вкладені і вкладаються у модернізацію, будівництво, ремонти. Щодо оборотів виробництва, якщо 2014 року вони становили 44,9 мільйона гривень, то за результатами нинішнього становитимуть майже 127 мільйонів гривень. Прибуток підприємства за поточний рік очікується на рівні 8,6 мільйона гривень.