Прем’єр-міністр Володимир Гройсман розраховує, що сьогодні Верховна Рада ухвалить в цілому проект Держбюджету на 2018 рік, що дасть змогу уряду вчасно підготувати пов’язані з бюджетом рішення та прогнозовано увійти в новий фінансовий рік. «7 грудня — відповідальний день для парламенту. Із середини вересня ми проводили дискусії, підготували якісний і збалансований проект бюджету на 2018 рік. Ми маємо шанс вже завтра ухвалити всі рішення.

Це бюджет розвитку та економічного зростання, який забезпечує модернізацію України», — сказав він під час учорашнього засідання уряду та підкреслив, що саме від ухвалення 7 грудня рішення залежатиме, як ми проживемо наступний рік.

 

«Сьогодні найголовніше питання, яке ми можемо почути в кожній українській оселі, — це як ми будемо жити завтра, як розвиватиметься країна та чи вдасться нам здолати дух руйнації», — сказав В. Гройсман та підкреслив, що завжди буде проти тих, хто намагається руйнувати державу, він робитиме все, щоб в країні була стабільність, а в людей — робота. «Ми фінансуватимемо Збройні Сили, будівництво українських доріг, фінансуватимемо освіту і систему охорони здоров’я, щоб у людей була впевненість, що ситуація починає змінюватися в кращій бік», — наголосив глава уряду і подякував Голові Верховної Ради Андрію Парубію, профільному комітету та народним депутатам за співпрацю під час бюджетного процесу.


Одним із прикладів змін в країні має стати цілковита ліквідація до 2020 року черг до дитсадків. «Ще влітку ми обговорювали величезну проблему — питання доступності дітей до дошкільних закладів», — сказав прем’єр та запропонував міністру освіти Лілії Гриневич поінформувати про те, в який спосіб це пропонується вирішити.


«Нещодавно Верховна Рада ухвалила закон про освіту, в якому зафіксовано обов’язковість дошкільної освіти, тому пропоноване на розгляд уряду розпорядження формує передумови для гарантування кожній дитині доступності до такої освіти», — сказала міністр та зазначила, що у 2016 році, коли було розпочато цю роботу, в черзі до дошкільних закладів перебували 90,5 тисячі дітей, а за останні півтора року цю чергу вдалося скоротити на 38 тисяч місць. Нині загалом по країні на 100 місць у дитсадках припадає 113 дітей, хоча зрозуміло, що десь черга більша, а десь — менша. «Це результат фінансової децентралізації та співпраці органів центральної і місцевої влади із забезпечення українських дітей якісним дошкіллям», — наголосила Л. Гриневич та повідомила, що спільний з органами місцевого самоврядування план, в якому конкретизовано по регіонах кількість необхідних місць, передбачає створення до 2020 року 96 тисяч додаткових місць у дитсадках. «Це дасть змогу не просто ліквідувати чергу, а й забезпечить нормальну завантаженість груп дошкільних закладів, адже сьогодні ми маємо велике перевантаження», — наголосила міністр. За цим планом по 10 тисяч місць у дитсадках мають створити в Київській та Львівській областях, 9 тисяч буде створено в Києві, адже в столиці до черги записано понад 8,5 тисячі дошкільнят.


«Отже, відповідаючи на запитання, що буде завтра, зокрема, щодо забезпечення дітей місцями в дошкільних закладах, можемо відповісти: у 2020 році черга буде повністю знята», — сказав, коментуючи виступ міністра освіти, В. Гройсман та наголосив, що загалом одним із пріоритетів Державного фонду регіонального розвитку на 2018 рік має стати дитячий садок. «Завтра ухвалимо бюджет, маю надію, і ми три тижні будемо готуватися, щоб по кожному регіону кожен отримав завдання і з настанням будівельного сезону розпочав будівництво... Маленькі українці не мають стояти в чергах», — підкреслив глава уряду.


Відповідаючи на запитання голови Федерації профспілок України Григорія Осового щодо перспектив навчальних закладів та трудових колективів І—ІІ рівнів акредитації, фінансування яких передано до місцевих бюджетів, прем’єр запевнив, що ані цим навчальним закладам, ані їхнім трудовим колективам у 2018 році нічого не загрожує. Водночас він зауважив, що відповідні кошти на місця передаються вже з 2015 року, а повноваження та відповідальність — поетапно. «Хочу нагадати, що навчальні заклади І—ІІ рівнів акредитації вже три роки мали фінансуватися на місцевому рівні, для чого за обласними бюджетами закріплено 10 відсотків надходжень від податку на прибуток підприємств, які працюють в цих регіонах. Це шалені гроші», — сказав В. Гройсман, запевнивши водночас, що у 2018 році буде повністю забезпечено функціонування таких навчальних закладів. Але далі місцеве керівництво має визначитися, як воно їх фінансуватиме. «Але в будь-якому разі ці навчальні заклади не буде закрито. Навпаки, вони мають стати професійнішими та якіснішими», — наголосив прем’єр.