«Колишні винрадгоспи, які могли б виробляти чудову продукцію й перетворити Закарпаття на виноробний центр України, стоять. Їхні землі не обробляють або обробляють мінімально, знамениті підвали порожні, бочки розсохлися, а застаріла техніка описана виконавчою службою за борги», — заявив голова ОДА Геннадій Москаль.

 

Ось що залишилось від колись функціональних ліній виноробства радгоспу-заводу «Бобовищенський».


Фото з сайту mukachevo.today.

Він каже, що ще в 2015 році ініціював підготовку законопроекту про виключення колишніх винрадгоспів із переліку об’єктів, які мають стратегічне значення й не підлягають приватизації. Прихід інвесторів зміг би відродити виноробну галузь, створити велику кількість робочих місць, наповнити бюджети додатковими коштами...


Народні депутати України від Закарпаття зареєстрували законопроект, однак «він не подається на розгляд через спротив Мінагрополітики, яке, наче та собака на сіні: і сам не гам, і другому не дам, — продовжує очільник області. — Ще минулого року я звернувся до Прем’єр-міністра України із проханням спрямувати на Закарпаття комісію, яка об’єктивно оцінить стан колишніх винрадгоспів».


Почали з агропромислово-торговельного підприємство «Бобовище». Результати перевірки прес-служба ОДА наводить доволі стисло.


«Фактично станом на момент проведення перевірки підприємство обробляє виноградники та переробляє зібраний урожай винограду, здійснює торгівлю в неспеціалізованих магазинах переважно харчовими продуктами, напоями та тютюновими виробами.


Після огляду багаторічних насаджень встановлено, що з переліку агротехнічних заходів на виноградниках площею 52 гектари проведено обрізку, міжрядне дискування. До того ж встановлено факти порушення технології вирощування виноградників та садів, у зв’язку з чим не проведено обробіток у рядах та захист від хвороб і шкідників.


Під час огляду стану збереження винпідвалу встановлено, що у зв’язку з невикористанням системи кондиціювання підвищена вологість у тунелях, що призвела до появи шкідливої мікрофлори, яка в свою чергу руйнує дубові бути та емальовані ємності. Використання винпідвалу для збереження та витримки вин у такому стані не дозволяється. Сільгосптехніка та обладнання перебувають у занедбаному стані і не можуть використовуватися за призначенням.


Слід зазначити, що приміщення корівників, телятників, башти Рожновського, ремонтної майстерні, пункту технічного обслуговування, складу ПММ, силосних споруд у дуже поганому стані. Частина приміщень обвалена. Зазначені приміщення перебувають у не придатному до використання стані.


З 1991 року по теперішній час директорами АПТП «Бобовище» надавалися згоди на вилучення земельних ділянок, а сільськими радами та Мукачівською районною державною адміністрацією приймалось рішення про вилучення землі.
На час проведення перевірки вилучено земельні ділянки АПТП «Бобовище» площею 1007,19 гектара.


У користуванні підприємства залишилась земельна ділянка загальною площею 1129,61 гектара, в тому числі на території Бобовищенської сільської ради — площею 654,41 гектара, Копиновецької сільської ради — 273,4 та Лохівської сільської ради — 201,8 гектара.


Під час фактичного огляду земельних ділянок встановлено, що частина земель використовується сільськими жителями без відповідних дозвільних документів.


Членами робочої групи зазначено, що земельні ділянки АПТП «Бобовище» площею 13,3 гектара, які розміщуються на території Бобовищенської сільської ради, обробляються. Однак посадовими особами державного підприємства не надано до матеріалів перевірки відповідних документів, які посвідчують спільне використання земельних ділянок під вирощування сільськогосподарських культур.


Відповідно до наданої інформації Мукачівської об’єднаної державної податкової інспекції головного управління ДФС у Закарпатській області за агропромислово-торговельним підприємством «Бобовище» рахується загальна сума заборгованості за несплаченими податками та обов’язковими платежами в розмірі 2 мільйони 459 тисяч 322,20 гривні».


...Ось така картина. Звичайно, залишати і надалі все в такому стані неприпустимо. Тому потрібно щось робити. І тут своє слово повинно нарешті сказати Мінагрополітики. Мабуть, з іншими профільними центральними структурами.

Закарпатська область.