Вінниця:

Меморіальну дошку сотнику армії УНР Семену Якерсону (на знімку) встановлено на його батьківщині у Вінниці на будівлі торговельно-економічного інституту.

 

 

 

— Семен Якерсон стояв біля витоків створення Української армії, у перших її рядах обстоював незалежність держави, — зазначив історик Олександр Федоришен. — Він був соратником Симона Петлюри, бойовим офіцером, який пройшов крізь горнило усіх фронтів Української революції 1917—1921 років.


Символічно, що вшанували пам’ять земляка у День Збройних Сил України. «Незалежність держави, і у ті далекі часи, і нині, захищали і захищають люди різних національностей», — сказав у своєму виступі міський голова Вінниці Сергій Моргунов.
За словами заступника голови Вінницької облдержадміністрації Ігоря Івасюка, обласна і міська влада підтримали ініціативу істориків у рамках відзначення 100-річчя Української революції. «Не можна створювати нову патріотичну армію без знань про минуле Українського війська, — наголосив Ігор Івасюк. — Меморіальна дошка Семену Якерсону стирає ще одну білу пляму у нашій історії».


Виготовили її у творчій майстерні «Оврах» скульптори Володимир і Роман Оврахи за фотографіями, наданими істориками. По обидва боки відтвореного з бронзи обличчя зроблено напис українською мовою й ідишем: «Пам’яті Семена Якерсона, сотника Армії УНР, учасника боротьби за незалежність України, вбитого нацистами у Празькому гетто. 1897—1944 роки».


В архівних матеріалах значиться, що перед Другою світовою виходець з єврейської родини С. Якерсон працював інженером у Празі. Там його схопили фашисти.

Фото з сайту Вінницької міськради.