За таке рішення — рекомендувати Верховній Раді відкликати Єгора Соболєва з посади голови комітету — на засіданні Комітету з питань запобігання та протидії корупції в середу проголосували 12 із 22 депутатів, присутніх на засіданні.

Ініціювали звільнення Єгора Соболєва з посади голови комітету депутати з фракцій БПП і «Народний фронт» за «невідповідність посаді». «У комітеті давно немає конструктиву. Можливо, голова комітету захопився роботою на мітингах і забув про комітет», — сказав Юрій Буглак, запропонувавши проголосувати за висловлення недовіри Соболєву. «Я не можу працювати під головуванням людини, яка проводить мітинги із Саакашвілі, коли в країні йде війна», — додала Тетяна Ричкова. Іван Мельничук закинув голові комітету, що він перетворив комітет на «піар-майданчик». «А нам потрібна тільки професійна робота», — сказав він. Водночас депутати Юрій Тимошенко («Народний фронт») та секретар комітету поза-фракційний Дмитро Добродомов висловилися проти відставки Соболєва.
За словами Є. Соболєва, він уже був готовий до відставки, бо це питання порушувалося ще з березня. «Те, що вони набрали голоси на мою відставку, означає, що я боровся з корупцією в парламенті. Ми зупинили понад 400 законопроектів, в яких знайшли ознаки корупції, і вони не стали законами. Це успіх», — сказав Соболєв. Парламентарій не виключив, що Верховна Рада проголосує за його відставку. Адже тепер рішення за парламентом. Для звільнення голови комітету необхідно проголосувати 226 голосами.
Тим часом у середу лідери фракцій БПП Артур Герасимов та «Народний фронт» Максим Бурбак подали до Верховної Ради проект закону, який уможливлює висловлення парламентом недовіри керівникам НАБУ та САП, а також ДБР і НАЗК простою більшістю парламенту без проведення аудиту. Законопроектом № 7362 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення парламентського контролю» пропонується внести зміни до законів України «Про Регламент Верховної Ради України», «Про прокуратуру», «Про Державне бюро розслідувань», «Про запобігання корупції», «Про Національне антикорупційне бюро України» та передбачити право Верховної Ради України розглядати питання щодо висловлення недовіри керівництву вищезазначених органів», — ідеться в пояснювальній записці. Однак учора зранку з’явилась інформація, що цей законопроект відкликано.

Анна ШЕВЧЕНКО.