Одним із важливих компонентів Німецького тижня енергоефективності, який відбувся в Сєверодонецьку за підтримки генерального консула ФРН у Донецьку пана Месінгера, став круглий стіл. На ньому було підбито підсумки роботи з енергоефективності Сєверодонецької міської ради за останні два з половиною роки, а також проаналізовано актуальність міжнародної підтримки.

Генерального консула ФРН у Донецьку пана Месінгера в Сєверодонецьку зустріли хлібом-сіллю.

Учасники проекту відзначили важливі складові цієї допомоги. Зокрема, впроваджена Сєверодонецькою міською радою програма «Енергобаланс» дала змогу зрівняти результати роботи об’єктів бюджетної сфери протягом двох останніх років і побачити обсяг споживаної енергії. Здавалося б, однакові в архітектурному плані й за технічними характеристиками будівлі, але вони використовують різну кількість електроенергії. Так званий «бенчмаркет-аналіз» дає можливість порівнювати і зрозуміти, як управляти енергетикою в цих приміщеннях і взагалі в цій сфері муніципального сектора.
Сєверодонецьк пішов далі. Тут побудовано структуру управління на всіх рівнях, у всіх сферах муніципалітету. Таку роботу тепер здійснюватиме кожна будівля, кожне господарство, а головний енергоменеджер на рівні міськвиконкому буде курирувати, моніторити, аналізувати й корегувати енергоефективні проекти. Робота спрямована на економію ресурсів, бюджетних коштів і на зменшення шкідливих викидів в атмосферу.
На тлі збільшення споживання електроенергії, а це пов’язано з активізацією роботи шкіл, інформатизацією, збільшенням кількості комп’ютерної техніки, Сєверодонецьк все-таки заощаджує, і це досягається, завдяки енергоефективним заходам, що їх здійснюють у навчальних закладах. Крім того, від Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) Сєверодонецьк отримав грант для впровадження демонстраційних проектів — установлення індивідуальних теплових пунктів у двох міських школах і дитячому садку. Уже проведено тендер, визначено компанію, яка займатиметься впровадженням цих проектів, розроблено проектно-кошторисну документацію й закуплено устаткування. До кінця грудня установки запустять у роботу.
— Бюджетна сфера дуже велика, спостерігаються великі втрати в енергоспоживанні. Тому ця сфера пріоритетна для впровадження таких проектів, — коментує виконавчий директор Регіонального відділення Асоціації міст України Наталя Бойко. — Встановлення ІТП дасть змогу оцінити, зможемо ми отримати плановану 20-відсоткову економію чи ні. Коли ми розробляли такий проект, розрахунки по школі № 10, на-
приклад, показали, що на рік економія може становити понад 191 тисячу гривень, по школі № 15 — понад 193 тисячі 297 гривень і по дитсадку — майже 203 тисячі гривень. Ми бачимо тут не тільки економію електроенергії та бюджетних коштів, а й позитивні екологічні результати. Моніторинг показує, що витрати енергоресурсів реально знижуються, тому досвід сєверодончан заслуговує на впровадження в інших містах та об’єднаних територіальних громадах області.
Як заявив генеральний консул ФРН, сьогодні німецька допомога йде в дрібніші міста та ОТГ. Зокрема, від Німецького товариства міжнародного співробітництва отримано гранти на адміністрування мікропроектів у трьох об’єднаних територіальних громадах. Чмирівська ОТГ, наприклад, отримала підтримку на розробку энергоаудита й проектно-кошторисної документації щодо комплексної термомодернизації однієї із шкіл. Тож логіка побудови й управління енергетикою, яку вибудували в Сєверодонецьку — план дій стабільного енергетичного розвитку, энергомоніторинг і впровадження енергоефективних проектів на базі стратегічного документа, — поступово впроваджуватиметься.

Павло ВОРОНЦОВ.
Фото Наталії БОЙКО.

Луганська область.