Сім місяців як на Житомирщині діє програма часткової компенсації вартості обладнання для приватних сонячних електростанцій. Відтоді, як повідомив голова облдержадміністрації Ігор Гундич, їх в області встановлено 39. На такий попит навіть не розраховували.

Такий тепер вигляд має будинок родини Федишиних.

Віктор Федишин демонструє голові ОДА Ігорю Гундичу, що показує лічильник.

Одна з цих 39 СЕС дає струм родині Федишиних із села Іванівка Житомирського району. Станція потужністю 10 кВт «під ключ» коштувала родині 270 тисяч гривень. Через півтора тижня після подачі документів, які підтверджують встановлення станції, сім’я отримала компенсацію з обласного бюджету — 46,3 тисячі гривень. Це 20 відсотків від суми, сплаченої за обладнання, без вартості його монтажу. Компенсація, як стверджує Ігор Гундич, пришвидшує строк окупності вкладених грошей на рік-два. Дев’ятеро власників уже отримали відшкодування, ще 13 — подали заяви.
Тепер ця родина за кіловати на платить. Електростанція хоч і називається сонячною, виробляє струм і в похмурі дні. Віктор Федишин демонструє показники лічильника:
— Учора сонце взагалі з-за хмар не виглядало, а вироблено 13 кіловат-годин. Це більше, ніж ми за день використовуємо. Для нашого приватного будинку на місяць потрібно приблизно 200 кіловат-годин, а станція навіть тепер дає 250. А влітку буде до 1300 кіловат-годин. Продавати її за зеленим тарифом вигідно: 18 євроцентів за кіловат-годину. За рік станція потужністю 10 кіловатів має дати доходу приблизно півтори тисячі доларів. Якщо відрахувати податки, вийде 1,2 тисячі. Процедура нескладна. Лічильник передає енергетикам, скільки струму вироблено, скільки спожито. Я підписую акти і до середини місяця отримую кошти на свій рахунок. Думаю, що станція окупиться за чотири з половиною роки.
Нетрадиційно підійшов Віктор Федишин і до опалення свого будинку. Поки на вулиці не дуже холодно, з цим може впоратися тепловий насос. Як мороз припікає, включається газовий котел.

Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.
Фото прес-служби ОДА.

Житомирська область.